Na dan Svetog Đorđa, nekada se slavska pogača ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.

Sastojci:

- 400 ml svežeg mleka

- 1 kocka (42 g) kvasca

- 3 kašike šećera

- 1 kašika soli

- 2 jaja + belance od trećeg

- 1 kašičica sirćeta

- 3 kašike ulja

- oko 1 kg brašna, može i više

- maslac - za premazivanje

- susam

Pogledajte i Krsna slava: Običaji i verovanja za Đurđevdan

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: bonapeti.rs