Slažemo se da retko šta miriše tako lepo kao sveže pečeni domaći hleb. Zašto ga ne biste ispekli i vi? Imamo jednostavan recept za pravi domaći hleb s maslinovim uljem koji će vam ispasti bolje nego onaj iz pekare. Možete u njega dodati i malo naseckanih maslina ili ruzmarina.
Kad krenete da mesite hleb, poštujte sva navedena vremena u receptu, jer hleb je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem hlebu u procesu dizanja neće naštetiti malo svežeg vazduha s otvorenog prozora, kad ga umesite stavite ga u hladnu zatvorenu rernu. Tamo će temperatura biti konstantna.
Sastojci:
500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suvog kvasca ili 20 g svežeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 kašike maslinova ulja
Priprema:
U posudi prosejte brašno, dodajte suvi kvasac (ili sveži kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 kašičice brašna, 1 kašičice šećera i malo toplog mleka), mlaku vodu, so i maslinovo ulje, pa umesite glatko, mekano i univerzalno testo. Po potrebi dodajte brašna kod mešenja.
Testo stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok se ne udvostruči obim.
Nadošlo testo izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pa ga premesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za hleb i pustite da se testo diže još 30 minuta. Pre stavljanja u rernu na nekoliko mesta oštrim nožem ili žiletom zarežite hleb po površini.
Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok hleb ne dobije lepu zlatnu boju.
Izvadite hleb iz rerne i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se potpuno ne ohladi.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus