Sastojci:
Za testo:
- 70 ml tople vode
- 70 ml toplog mleka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog putera
- 320 g brašna
- pola kašičice soli
Za punjenje i premaz:
- 60 g putera
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- 1 kašičica meda
- 1 kašika seckanog peršuna
- Mocarela (količina po želji, isečena na kockice ili rendana)
- 1 žumance + 1 kašičica mleka
- seme maka (za posipanje)
Priprema:
Ovaj mirisni i mekani punjeni hleb je savršen dodatak svakoj trpezi. Kombinacija putera, belog luka, peršuna i rastopljene mocarele stvara neodoljiv ukus koji će oduševiti sve za stolom. Idealan je kao prilog uz supe, čorbe, roštilj ili jednostavno kao užina uz omiljeni sos.
U posudu sipati toplu vodu, toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Dodati jaje i rastopljen puter, pa dobro promešati. Postepeno dodavati brašno i so, mešajući dok se ne formira mekano testo. Mesiti dok ne postane elastično. Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.
U šerpici na tihoj vatri otopiti puter, dodati seckani beli luk i kratko propržiti dok ne zamiriše. Dodati med i peršun, pa skloniti sa vatre.
Kada je testo naraslo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na pravougaoni oblik. Premazati prelivom i posuti rendanom mocarelom. Nožem iseći male kvadrate, i slagati ih u uzak pleh za hleb jedan iza drugog.
Pleh pokriti prozirnom folijom i ostaviti da narasta pola sata. U maloj činiji pomešati žumance i mleko, pa premazati hleb. Posuti makom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok hleb ne dobije zlatnu boju.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu