Sastojci:

Za testo:

  • 70 ml tople vode
  • 70 ml toplog mleka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike rastopljenog putera
  • 320 g brašna
  • pola kašičice soli

Za punjenje i premaz:

  • 60 g putera
  • 3 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • Mocarela (količina po želji, isečena na kockice ili rendana)
  • 1 žumance + 1 kašičica mleka
  • seme maka (za posipanje)

Priprema:

Ovaj mirisni i mekani punjeni hleb je savršen dodatak svakoj trpezi. Kombinacija putera, belog luka, peršuna i rastopljene mocarele stvara neodoljiv ukus koji će oduševiti sve za stolom. Idealan je kao prilog uz supe, čorbe, roštilj ili jednostavno kao užina uz omiljeni sos.

Saveti za pripremu

Kvasac – Ako želite da budete sigurni da je aktivan, ostavite ga par minuta sa toplim mlekom, vodom i šećerom da zapeni pre dodavanja ostalih sastojaka.

Mekoća testa – Nemojte dodavati previše brašna; testo treba da ostane blago lepljivo pre prvog dizanja.

U posudu sipati toplu vodu, toplo mleko, šećer i kvasac. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Dodati jaje i rastopljen puter, pa dobro promešati. Postepeno dodavati brašno i so, mešajući dok se ne formira mekano testo. Mesiti dok ne postane elastično. Pokriti testo krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.

U šerpici na tihoj vatri otopiti puter, dodati seckani beli luk i kratko propržiti dok ne zamiriše. Dodati med i peršun, pa skloniti sa vatre.

Kada je testo naraslo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na pravougaoni oblik. Premazati prelivom i posuti rendanom mocarelom. Nožem iseći male kvadrate, i slagati ih u uzak pleh za hleb jedan iza drugog.

Pleh pokriti prozirnom folijom i ostaviti da narasta pola sata. U maloj činiji pomešati žumance i mleko, pa premazati hleb. Posuti makom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok hleb ne dobije zlatnu boju.

Bonus video

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču