Punjene lepinje uvek su dobar izbor za bilo koje doba dana. Za danas predlažemo lepinje iz tiganja sa nadevom od krompira i luka. Sa umakom od paradajza i belog luka biće potpuno neodoljive. Peku se bez kapi ulja, a ukus im je bolji peciva iz pekare.

Sastojci:

  • Za testo:
  • 350 g brašna
  • 200 g jogurta
  • 30 ml ulja
  • 5 g šećera
  • 5 g soli
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 jaje
  • Za nadev:
  • 400 g krompira
  • 150 g luka
  • 50 g putera
  • 1 kašika soli
  • 50 g mleka (opciono)
  • Za umak:
  • 200 g paradajza
  • 15 g paste paradajz sosa
  • 10 g belog luka
  • 10 g mirođije 
  • 3 g soli
  • 3 g sirćeta

Recept za punjene lepinje iz tiganja:

U posudu ubacite brašno, šećer, so, prašak za pecivo, pa promešajte. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte jogurt i jaje i umutite. Promešajte sa brašnom, dodajte ulje i zamesite testo u posudi. Kada zamesite testo za lepinje koje se ne lepi, pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 40 minuta. U međuvremenu, počnite sa pravljenjem nadeva tako što ćete u tiganj na laganoj vatri otopiti puter, dodati iseckan luk i prodinstati nekoliko minuta. Krompir ogulite i operite, stavite u šerpu sa vodom, dodajte kašiku soli, pa ga kuvajte otprilike 30-40 minuta. Iseckajte paradajz, pa ga ubacite u blender zajedno sa mirođijom, belim lukom, solju i sirćetom, sve izblendirajte, dodajte pastu paradajz sosa i ponovo izblendirajte. Kada se krompir skuva, ocedite ga i izgnječite. Pomešajte sa smesom sa lukom, pa dodajte mleko, ako vam smesa bude suva. Pospite malo brašna po radnoj površini, prebacite testo, pa podelite na 6 jednakih delova. Svaki deo testa premesite malo rukom, pa razvucite i napunite kašikom nadeva sa krompirom. Zatvorite ivice rukama, pa prebacite lepinje na zagrejan tiganj. Pecite na laganijoj vatri bez dodavanja ulja, sa obe strane dok ne dobju zlatno-braon boju. Služite lepinje uz umak sa paradajzom i belim lukom. Predlažemo i lepinje sa mocarelom i belim lukom.

BONUS VIDEO:

Intsgram/Cookistwow Krofne sa rupom na sredini

 Izvor: StvarUkusa