Umesite hleb kod kuće mekan kao duša. Pravi se od suvog kvasca, pšeničnog i integralnog brašna. Božanstven uz svaki namaz, poješće se u slast. Bez belog brašna i aditiva - zdravija verzija hleba koji ćete češće poželeti da mesite.
Sastojci:
- 350 ml tople vode
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice burbon praha vanile
- 7 g suvog kvasca
- 100 g integralnog brašna
- 440 g pšeničnog brašna
- 20 ml ulja
- 50 g mekinja
Recept za hleb sa suvim kvascem:
U posudu dodajte toplu vodu, so, šečer, vanilin prah i suvi kvasac, pa promešajte žicom. Dodajte prosejano pšenično, pa prosejano integralno brašno. Promešajte, pa dodajte ulje. Zamesite testo u posudi, pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 2 sata. Razmesite rukama na površini posutoj brašnom. Urolajte testo, pa ivice stisnite rukama kao da štipate. Pospite hleb mekinjama. Pospite mekinje i po posudi obloženoj pek papirom, pa stavite hleb. Prekrijte prozirnom folijom, pa kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji oko 1h. Skinite pek papir, pa hleb prebacite u pleh za pečenje. Nožem iscrtajte ivice u obliku spojenih strelica, pa pecite na 240°C oko 30-35 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa