Umesite hleb kod kuće mekan kao duša. Pravi se od suvog kvasca, pšeničnog i integralnog brašna. Božanstven uz svaki namaz, poješće se u slast. Bez belog brašna i aditiva - zdravija verzija hleba koji ćete češće poželeti da mesite.

Sastojci:

  • 350 ml tople vode
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice burbon praha vanile
  • 7 g suvog kvasca
  • 100 g integralnog brašna
  • 440 g pšeničnog brašna
  • 20 ml ulja
  • 50 g mekinja

Recept za hleb sa suvim kvascem:

U posudu dodajte toplu vodu, so, šečer, vanilin prah i suvi kvasac, pa promešajte žicom. Dodajte prosejano pšenično, pa prosejano integralno brašno. Promešajte, pa dodajte ulje. Zamesite testo u posudi, pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 2 sata. Razmesite rukama na površini posutoj brašnom. Urolajte testo, pa ivice stisnite rukama kao da štipate. Pospite hleb mekinjama. Pospite mekinje i po posudi  obloženoj pek papirom, pa stavite hleb. Prekrijte prozirnom folijom, pa kuhinjskom krpom. Ostavite da odstoji oko 1h. Skinite pek papir, pa hleb prebacite u pleh za pečenje. Nožem iscrtajte ivice u obliku spojenih strelica, pa pecite na 240°C oko 30-35 minuta.

BONUS VIDEO:

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

 Izvor: StvarUkusa