Sastojci:
- 490 g mešavine hlebnog brašna bez glutena, plus još za posipanje
- 2 kašičice instant kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 ½ kašičica soli
- 300 ml tople vode
- 84 g putera na sobnoj temperaturi
- smesa od melase (750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli)
- 1 jaje na sobnoj temperaturi umućeno sa 1 kašikom mleka
- semenke za posipanje
Recept za domaće bezglutenske đevreke:
Za ovo poznato pecivo, prvo zagrejte rernu na 200 ° C. Veliki pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite na stranu. U poklopljenom loncu proključajte 750 ml vode, 1 kašika melase i 1 kašičica soli, na jakoj vatri.
Napravite testo tako što ćete brašno za hleb, kvasac i šećer da umutite mikserom. Dodajte so i umutite da se dobro sjedini. Dodajte vodu i puter i mesite testo na pobrašnjenoj površini. Ubacite ga u činiju, prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider da se ohladi 10 minuta. Izvadite testo iz frižidera, pa ga prebacite na podlogu koju ste malo posuli brašnom za hleb.
Pospite testo vrlo lagano sa još brašna i umesite ga nekoliko puta dok ne postane glatko. Koristeći strugač ili oštar nož, podelite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte komade u krugove testa i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje na udaljenosti od oko 5 cm jedan od drugog. Stavite pobrašnjen prst u sredinu svakog kruga testa, pritisnite ga do dna i pomerajte se kružnim pokretima da biste napravili rupu.
Testo kuvajte u smesi od melase 45 minuta, lagano okrećući. Vratite ih na pleh, premažite ih razmućenim jajetom i pospite semenkama. Pecite ih u sredini rerne, oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i đevrek punjen sirom.
Pročitajte kako se prave domaći slanci bolji nego iz pekare
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa