Domaća lepinja punjena spanaćem i kačkavaljem je jelo koje spaja jednostavne sastojke u savršen zalogaj. Mekano testo upija miris putera, dok spanać i sir daju bogat, slan i kremast ukus koji oduševljava svakim zalogajem. Ovakva lepinja može da se posluži topla za doručak, uz jogurt ili kiselo mleko, ili kao lagani ručak i večera kada želite nešto brzo, ali domaće i zasitno. 

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Pecivo

Porcije/Količina: 1 veća lepinja ili 2 manje

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

Za testo

  • 180 g brašna 
  • 110 g mleka
  • 20 g putera
  • 1 kašičica soli

Za fil

  • 150 g spanaća
  • Kačkavalj po ukusu
  • So po ukusu
  • Crvena paprika po želji

Za kuvanje

  • 1 kašičica putera
Savet:

Ne preterujte sa spanaćem – fil treba da bude umeren da lepinja ostane mekana i sočna.

Priprema:

Priprema testa

U šerpi zagrejte mleko sa puterom i solju. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da se malo prohladi.

Priprema fila

Blago propržite spanać sa malo soli. Pomešajte sa rendanim kačkavaljem i začinite crvenom paprikom po ukusu.

Formiranje lepinje

Razvucite testo na željenu veličinu. Rasporedite fil po sredini. Preklopite testo tako da fil bude u sredini i oblikujte lepinju.

Pečenje i završni koraci

U tiganju ili na plehu zagrejte kašičicu putera. Pecite lepinje dok ne dobiju zlatno-braon boju. Poslužite tople.

Bonus video

00:30
Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/ myriadrecipes