Makedonska tradicionalna pita oduševiće i one najprobirljivije.

Sastojci:

Za testo:

  • 750 g brašna
  • 500 do 550 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice suvog kvasca
  • ½ kašičice šećera
  • 50 ml ulja

Još:

  • 200 g putera ili masti
  • gustin

Za fil:

  • 500 g blanširanog i oceđenog spanaća
  • 250 g sira (može pola rikota pola feta ili po želji)
  • 1 jaje
  • 5 struka mladog luka
  • 2 pune kašike brašna
  • po ukusu so

Priprema:

Pomešajte prosejano brašno i so. U drugu posudu sipajte malo tople vode, dodajte suvi kvasac, 2 kašike brašna i ½ kašičice šećera, sve promešajte i ostavite sa strane da se kvasac podigne.

U brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, nadošao kvasac i postepeno dodajte toplu vodu dok ne umesite testo. Treba da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da se odmori 20 minuta.

Testo podelite na 15 jednakih loptica. Za gornju koru vam je potrebno 8 loptica, a preostalih 7 ostavite sa strane i pokrijte ih sa providnom folijom.

U manju posudu stavite 3-4 pune kašike gustina i svaku lopticu stavite u gustin da se obavije oko testa. Rastanjite testo u obliku kruga, premažite istopljenim puterom ili mašću i ređajte jedno na drugo. Poslednji krug nemote premazivati. Zavijte u providnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremate gornju koru.

I preostalih sedam loptica uvaljajte u gustin, pa rastanjite u obliku kruga i premažite puterom. Takođe poslednju nemojte premazivati, pokrijte folijom i ostavite u frižider.

Spanać operite i dinstajte, bez dodavanja ikakve masnoće, dok ne omekša. Dobro ga ocedite, isecite na sitnije parčiće i stavite u posudu, dodajte jedno jaje, iseckani mladi luk, brašno, izmrvljeni sir, koji ste prethodno izmrvili, posolite po ukusu i sve to dobro sjedinite.

Izvadite testo (8 komada) i rastanjite ga u jednu koru na dimenziju malo veću od pleha. Stavite u pleh, pa sipajte fil svuda.

Drugo testo (7 komada) rastanjite da bude iste veličine kao prva, ali je stavite samo da pokrije fil, a ostatak u sredini naborajte.  Krajeve koji vise preko pleha zarolajte oko pite (kao na slici). Pitu prelijte sa mešavinom ulja i putera ili samo sa uljem.

MAKEDONSKA PITA - ZELNIK: Evo kako da napravite pecivo od domaćih kora punjeno spanaćem i sirom
Foto: Shutteratock zelnik-1076033840

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: pomoravka1.blogspot.com