Makedonska tradicionalna pita oduševiće i one najprobirljivije.
Sastojci:
Za testo:
- 750 g brašna
- 500 do 550 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- ¼ kašičice suvog kvasca
- ½ kašičice šećera
- 50 ml ulja
Još:
- 200 g putera ili masti
- gustin
Za fil:
- 500 g blanširanog i oceđenog spanaća
- 250 g sira (može pola rikota pola feta ili po želji)
- 1 jaje
- 5 struka mladog luka
- 2 pune kašike brašna
- po ukusu so
Priprema:
Pomešajte prosejano brašno i so. U drugu posudu sipajte malo tople vode, dodajte suvi kvasac, 2 kašike brašna i ½ kašičice šećera, sve promešajte i ostavite sa strane da se kvasac podigne.
U brašnu napravite udubljenje, dodajte ulje, nadošao kvasac i postepeno dodajte toplu vodu dok ne umesite testo. Treba da dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite da se odmori 20 minuta.
Testo podelite na 15 jednakih loptica. Za gornju koru vam je potrebno 8 loptica, a preostalih 7 ostavite sa strane i pokrijte ih sa providnom folijom.
U manju posudu stavite 3-4 pune kašike gustina i svaku lopticu stavite u gustin da se obavije oko testa. Rastanjite testo u obliku kruga, premažite istopljenim puterom ili mašću i ređajte jedno na drugo. Poslednji krug nemote premazivati. Zavijte u providnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremate gornju koru.
I preostalih sedam loptica uvaljajte u gustin, pa rastanjite u obliku kruga i premažite puterom. Takođe poslednju nemojte premazivati, pokrijte folijom i ostavite u frižider.
Spanać operite i dinstajte, bez dodavanja ikakve masnoće, dok ne omekša. Dobro ga ocedite, isecite na sitnije parčiće i stavite u posudu, dodajte jedno jaje, iseckani mladi luk, brašno, izmrvljeni sir, koji ste prethodno izmrvili, posolite po ukusu i sve to dobro sjedinite.
Izvadite testo (8 komada) i rastanjite ga u jednu koru na dimenziju malo veću od pleha. Stavite u pleh, pa sipajte fil svuda.
Drugo testo (7 komada) rastanjite da bude iste veličine kao prva, ali je stavite samo da pokrije fil, a ostatak u sredini naborajte. Krajeve koji vise preko pleha zarolajte oko pite (kao na slici). Pitu prelijte sa mešavinom ulja i putera ili samo sa uljem.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem