Bilo slatka ili slana, hrskava pita definitivno osvaja svakoga već na prvi zalogaj. Dolazi iz drevnog Egipta i stare Grčke, a kada su Rimljani osvojili Grčku, njih je očarao i ukus pita. Kako se širilo Rimsko carstvo, recept za pitu je putovao kroz Evropu i zemlje Mediterana, a svaka je prilagođavala svojim običajima i hrani. Popularne su širom sveta, a prave se od različitih nadeva. Naš predlog je da isprobate ukusnu kukurznu pitu sa sirom, čiji recept je poslala naša čitateljka Danijela Todorov. 

  • Sastojci:
  • 500 g kora za pitu
  • 500 g sira
  • 1 jaje
  • Za premazivanje:
  • 4 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša kukuruznog brašna

Priprema: 
Kore podeliti na 4 dela, u svakom delu treba da bude 4 kore. Pomešajte jaja i sir i dobro sjedinite. A u drugoj posudi pomešajte umućena jaja kojima ste dodali jogurt, ulje i kukuruzno brašno. Na prvu koru pospite sir, pa preko preliv, stavite drugu koru i ponovite, a onda ređajte dok se potrošite sve četiri kore. Urolajte. A na isti način pripremite i pite od ostalih delova kora. Isecite pre pečenja, premažite prelivom, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C. 

Recept poslala Danijela Todorov 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE