Pita bez kora sa bogatim filom od šunke, mocarele i kuvanih jaja pravi se jednostavno, a rezultat je sočno i mekano testo puno ukusa. Ova pita je pogodna za doručak, večeru ili kao posluženje kada očekujete goste. Nema razvlačenja i komplikacije – sve se sprema brzo u jednom plehu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pita

Porcije: 6–8

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 35 minuta

Ukupno vreme: oko 55 minuta

Težina: lako

Sastojci:

Za testo:

  • 3 jajeta
  • 120 ml šolje ulja
  • 480 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 1/2 šolje brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

Za fil:

  • 200 g šunke
  • 250 g mocarele
  • Masline po ukusu
  • 1 srednji crni luk
  • 3 tvrdo kuvana jaja
Savet:

Isecite kuvana jaja na krupnije kriške – tako će izgledati dekorativnije kada pitu presečete.

Priprema:

Priprema testa:

Umutite jaja sa uljem, mlekom, soli i šećerom. Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite testo. U nauljen pleh sipajte polovinu pripremljenog testa.

Priprema fila:

Rasporedite sitno seckanu šunku, mocarelu, luk, masline i kuvana jaja isečena na kriške. Prelijte ostatkom testa tako da fil bude lepo pokriven. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatnu koricu.

Ova pita sa kuvanim jajima je odlična i za posluženje na slavljima, jer se lako seče i lepo izgleda na stolu.

Bonus video

00:23
Pita od tikvica i šunke Izvor: TikTok/clean_treats