Popara je odličan način da se upotrebi hleb koji je već postao tvrd, suv, nejestiv, a istovremeno i da se podsetite ukusa detinjstva. Ovo sirotnjisko jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u Užicu jede sa kajmakom i mlekom, u Šumadiji se pravi sa vodom i sirom. Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno. Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa, kao Užičani ili Šumadinci.
POPARA SA VODOM I SIROM
- Sastojci:
- 2-3 kriške bajatog hleba
- 1 kašičica maslaca
- oko 1 šolja vode
- sir
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugreje. Zatim dodajte maslac. Pre nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hleba koji ste isecpkali na komade. Pospite izmrvljenim sirom i promešajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.
POPARA SA MLEKOM I KAJMAKOM
- Sastojci:
- 400 g bajatog hleba
- 400 ml vode
- 400 ml mleka
- 150 g kajmaka
- 250 g starog sira
Priprema:
Pomešajte vodu i mleko i ostavite da proključa. Sklonite sa šporeta, pa dodajte hleb koji ste iscepkali. Promešajte dobro, pa dodajte pola količine kajmaka i sav sir koji ste izdrobili. Vratite na šporet i kuvajte još 5 minuta, pa sklonite. Sipajte u tanjir i dodajte kašiku kajmaka.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem