Po ovom receptu možete pohovati batake, belo meso, kao i krilca.
Sastojci za pohovanje 1,5 kg piletine:
- 360 g mekog brašna
- 100 g skroba / gustin
- 1 kašika soli + 1 kašika
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašika crvene, mlevene paprike
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika sušenog peršunovog lista
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/4 kašičice karija
- 1/4 kašičice djumbira u prahu
- 3 jaja
- 300 ml vode
Priprema:
Piletinu oprati, pa poslagati u veću posudu. Posuti kašikom soli i šećera, pa naliti vode da ogrezne. Ostaviti sat vremena.
Pomešati brašno i sve začine. Podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takav kakav je. U drugi deo dodati jaja i vodu i sve dobro sjediniti.
Potrebna vam je dublja, ali manja šerpa. Nasuti više od pola litre ulja i staviti da se zagreje.
Izvaditi piletinu i posušiti ubrusom.
Umočiti komad piletine prvo u tečni deo, malo otresti pa uvaljati u mešavinu brašna i začina, opet otresti višak.
Staviti da se peče na malo jaču vatru od srednje. Peći otprilike 13 – 14 minuta. Ocediti na ubrusu.
Uz pohovanu piletinu poslužite prilog po želji. Prijatno!
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu