Doner ili kebab postao je klasik ulične hrane i na našim prostorima, a uz malo truda lako ga možete napraviti i kućnoj varijanti. Možete da iskoristite mleveno meso poput janjetine, ili je zamenite junetinom i svinjetinom u zavisnosti šta više volite.
Za pripremu vam može pomoći blender, jer se svi sastojci u njemu jednostavnu "smućkaju", a ukoliko ga nemate možete meso "umesiti" i rukama. Pečeno meso poslužite s lepinjama i omiljenim prilozima i umacima.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 4 čena belog luka
- 100 g prezli
- 2 kašičice kima
- 1 kašičica mirođije
- 1 kašičica origana
- malo aleve paprike
- so, biber
- ulje
Priprema:
Crni i beli luk sitno naseckajte. Sve sastojke osim ulja ubacite i blender, dodajte začine po ukusu, pa sve izmiksajte nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko nemate blender sve ih pomešajte u činiji, pa sjedinite rukama. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Uzmite veći list aluminijumske folije, malo nauljite, pa prebacite meso. Oblikujte u 3 čvrste veknice nalik na manje kifle. Foliju čvrsto zarolajte, uvrćući krajeve. Stavite na pleh i pecite oko 40 minuta, a nakon tog vremena skinite foliju i pecite još nekoliko minuta da se uhvati hrskava korica. Kada je gotovo ostavite da malo prohladi, a potom ih stavite u lepinju i dodajte priloge po želji.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus