Doner ili kebab postao je klasik ulične hrane i na našim prostorima, a uz malo truda lako ga možete napraviti i kućnoj varijanti. Možete da iskoristite mleveno meso poput janjetine, ili je zamenite junetinom i svinjetinom u zavisnosti šta više volite.
Za pripremu vam može pomoći blender, jer se svi sastojci u njemu jednostavnu "smućkaju", a ukoliko ga nemate možete meso "umesiti" i rukama. Pečeno meso poslužite s lepinjama i omiljenim prilozima i umacima.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 4 čena belog luka
- 100 g prezli
- 2 kašičice kima
- 1 kašičica mirođije
- 1 kašičica origana
- malo aleve paprike
- so, biber
- ulje
Priprema:
Crni i beli luk sitno naseckajte. Sve sastojke osim ulja ubacite i blender, dodajte začine po ukusu, pa sve izmiksajte nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko nemate blender sve ih pomešajte u činiji, pa sjedinite rukama. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Uzmite veći list aluminijumske folije, malo nauljite, pa prebacite meso. Oblikujte u 3 čvrste veknice nalik na manje kifle. Foliju čvrsto zarolajte, uvrćući krajeve. Stavite na pleh i pecite oko 40 minuta, a nakon tog vremena skinite foliju i pecite još nekoliko minuta da se uhvati hrskava korica. Kada je gotovo ostavite da malo prohladi, a potom ih stavite u lepinju i dodajte priloge po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu