Pred vama je recept za pravi nedeljni ručak - pileći bataci u marinadi i harmonika krompir. Marinada će omekšati meso, i dati mu posebnu aromu, a ovako spremljeni krompirići biće pravo otkriće, posebno za decu. U nastavku pročitajte kako da pripremite ovaj ručak.

Sastojci:

Za marinadu:

  • 2 kašike senfa
  • 3 kašike maslinovog ulja 
  • 1 čen belog luka, usitnjen
  • 2 kašike meda
  • korica i sok od 2 limuna
  • prstohvat soli i bibera, po ukusu

Za meso i krompir:

  • 1 kg pilećih bataka
  • 1 kg mladog krompira
  • 3-4 šargarepe
  • 3-4 paškanata
  • 100 g smrznutog graška

Priprema:

U jednoj posudi napravite marinadu. Dodajte batake i dobro ih uvaljajte u smesu. Ostavite da odstoje dok pripremate sve ostalo (može i duže).

Krompir zasecite na više mesta, ali ne do kraja, da napravite harmoniku. Ogulite i iseckajte šargarepu i paškanat; stavite ih u činiju sa krompirom i pokapajte malo maslinovog ulja. 

U veliki pleh za pečenje stavite piletinu a praznine popunite povrćem. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne, pospite smrznuti grašak i prelijte ostatkom marinade koja je ostala u činiji. Pokrijte folijom i krčkajte još 10 minuta. Služite odmah.

Zapečeni bataci sa harmonika krompirom, medom i senfom  Instagram/beckyexcell

Izvor: Stvar ukusa