Srbi ne mogu da zamisle ručak bez mesa, a naš današnji predlog je svinjski vrat iz rerne.Prvo ga marinirajte kako bi meso bilo aromatičnije, ali i mekše.Ispecite ga i onda premažite glazurom za još bolji ukus. Toliko je sočno da ćete uzeti repete, a možete da ga služite sa salatom, krompirom... ili nekim prilogom po želji. 

  • Sastojci:
  • 1,75 kg svinjskog vrata
  • 5 čenova belog luka
  • 1,5 kašičice slatke paprike
  • 1 kašika senfa
  • 2-3 kašike ulja
  • Za gazuru:
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 kašike kečapa 
  • 2-4 kašike meda (u zavisnosti od ukusa)
  • 1,5 kašičice senfa celog zrna

Priprema:
Čenove belog luka isecite na pola. Napravite nožem na mesu rupe na par mesta i u svaku stavite polovinu čena belog luka. U činiji pomešajte papriku, senf, ulje, so i biber, pa dobijenom smesom premažite meso i lepo utrljajte. Stavite u posudu i ostavite da se marinira 7-8 sati, a najbolje je preko noći. Umotajte meso u pek papir koji ste nakvasili vodom i stavite u tepsiju. Pecite na 190°C sat vremena i 50 minuta. Pred kraj pečenja napravite glazuru. U tiganju pomešajte soja sos, kečap, med i senf. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa sklonite sa šporeta. Izvadite meso i sklonite pek papir, pa premažite glazurom. Vratite u rernu i pecite još 5 minuta na 250°C. Ostavite 10 minuta, pa secite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE