Svečana trpeze ne može da se zamisili bez dobrog mesa, a umesto pečenja ove godine poslužite svinjsku kolenicu. Hrskava kožica i mekano meso su nešto što svi vole, a uz ovaj recept je to zagarantovano. Nije mnogo komplikovano za pripremu, a ono što ovo svinjsko meso čini najukusnijim je sos od piva i najbolja marinada.
Sastojci:
- 1,25 kg svinjske kolenice
- 2 kašike sirćeta
- 3 čena belog luka
- Za marinadu:
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica bobica kleke
- 1 kašičica semena kima
- 1 kašičica semena komorača
- Za sos od piva:
- 2 šolje tamnog piva
- 2 šolje pilećeg bujona
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 1 glavica belog luka
- 5 bobica kleke
- 2 lovorova lista
- 2 kašičice kukuruznog brašna
- 1/2 šolje vode
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
Recept za svinjsku kolenicu u sosu od piva:
Svinjsku kolenicu iglom koju ste sterilisali ili nožem probušite/zasecite na nekoliko mesta. Pazite da ne probijete mast u meso. Utrljajte 1 kašiku sirćeta samo na svinjsko meso, uključujući unutrašnje pukotine (pukotine i meso ispod kože gde se susreće sa mesom). Pazite da ne ogulite kožu. Zasecite meso, pa napunite čenovima belog luka koji ste isekli na 2 dela. Lepo u svinjsku kolenicu utrljajte ulje, a onda i utrljajte začine za marinadu. Povucite kožu svinjske kolenice na dole, pa zabodite dva štapića za ražićnjic u obliku slova X (vidi video). Ostavite da se meso marinira preko noći. U tepsiju sipajte pivo, bujon, seckanu šargarepu, crni luk i beli luk isečen na pola. Dodajte bobice kleke, lovorov list. Stavite tepsiju ispod rešetke, a kolenicu stavite na rešetku. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata i 10 minuta (Ako je tečnost u tiganju preniska i postoji opasnost da se osuši, prelijte sa 1/2 šolje vode odjednom). Izvadite kolenicu iz rerne, prebacite u pleh. Povećajte temperaturu na 240°C, a kolenicu premžite sirćetom (1/2 kašike). Pecite još 30 minuta, pa premažite ponovo sirćetom. Ostavite da odmori 15 minuta pre služenja. Procedite tečnost iz tepsije i sipajte u šerpu. Povrće pristiniste u situ da tečnost iscuri u sos, pa dodajte vodu koju ste pomešali sa skrobom. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Pročitajte i ovo: Kafanska kolenica u pivu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus