Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 4 pileća karabataka
  • 2 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 340 g rotkvica, isečenih na pola
  • 1 ljutika, sitno seckana
  • 170 g zelene boranije, isečene
  • 120 g smrznutog sitnog graška, odmrznut
  • 60 g belog sira
  • 2 kašike sitno iseckanog svežeg bosiljka
  • 2 kašike sitno iseckane sveže nane
Zašto je korisna biljka nana?

Nana se koristi u narodnoj medicini oduvek, ali ne bez razloga. U svom sastavu ima vitamine, minerale, kiseline, betakaroten, vlakna, tanine i flavonoide. List i eterično ulje nane su važna sirovina za proizvodnju raznih lekova. Bogata je manganom, bakrom i vitaminom C. Ima antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Recept za karabatake sa rotkvicama:

Kako biste napravili karabatake, prvo postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte je na 200 °. U veliki vatrostalnu tepsiju sipajte ulje. Začinite piletinu sa obe strane sa 2 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera i poređajte u tepsiju kožom nadole. Pržite na srednjoj vatri, 10 do 14 minuta. Okrenite karabatake i pržite još oko 1 minut. Prebacite na tanjir.

U istoj tepsiji na jakoj vatri začinite rotkvice sa preostalom 1 kašičicom soli i promešajte. Raširite u jednom sloju, isečenom stranom nadole, i pržite oko 5 minuta. Dodajte ljutiku i promešajte sa rotkvicama. Pržite, mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi.

Dodajte zelenu boraniju i lagano mešajte. U sredinu povrća ubacite karabatake kožom na gore. Prebacite u rernu i pecite 8 do 10 minuta. Dodajte grašak u tepsiju i nastavite da pečete još oko 5 minuta. Na tanjir rasporedite piletinu i povrće. Pospite sirom, bosiljkom i nanom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pržene karabatake sa šargarepom i krompirima.

Pročitajte kako se pravi kineska piletina na sečuanski način

BONUS VIDEO

Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom Izvor: Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom

StvarUkusa