Gulaš je starinsko jelo koje uvek lepo zamiriše kuću dok se krčka. Meso, povrće i začini spajaju se u bogat sos pun ukusa. Ovo je jednostavna varijanta koja ne traži puno truda, a daje pravi domaći rezultat.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Glavno jelo

Porcije/Količina: 4 porcije

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 20 minuta

Težina: Srednje lako

Sastojci:

  • 500 g govedine (isečene na kockice)
  • 2 srednje ili 1 velika šargarepa
  • 2 srednja ili 1 veliki crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 paprika
  • 3 krompira
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1/2 kašike soli
  • 1 kašičica mlevene paprike (slatke ili ljute)
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 lovorov list
  • Ulje (za prženje)
  • Voda ili povrtni/mesni bujon (po potrebi, da pokrije povrće i meso)
Savet:

Uvek dinstajte meso na jakoj vatri pre nego što dodate tečnost – tako će gulaš imati bogatiji ukus.

Priprema:

Priprema mesa

Isecite govedinu na kockice. Ugrejte ulje u šerpi i propržite meso na jakoj vatri 4–5 minuta, dok ne dobije koricu.

Dodavanje povrća

Isecite luk, šargarepu, papriku i beli luk. Dodajte ih u šerpu sa mesom i kratko propržite.

Kuvanje i dodavanje začina

Dodajte paradajz pire, mlevenu papriku, ruzmarin i lovorov list. Nalijte vodom ili bujonom da prekrije meso i povrće. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 45 minuta.

Dodavanje krompira

Ogulite i isecite krompir na kocke. Ubacite u gulaš i dospite još malo vode ili bujona, tek da prekrije krompir. Krčkajte još 20 minuta, dok krompir ne omekša, a gulaš se lepo zgusne.

Bonus video

01:00
GULAŠ KOJI BUDI SVA ČULA! Kulinarska emisija "Majke i snajke" donosi vam svakodnevno nove recepte: Porodica osvojila 10.000 dinara Izvor: Kurir televizija