Ovo jelo je pravi praznik ukusa – svinjetina se kuva dugo i polako dok ne postane mekana kao puter. Soja sos, sirće i šećer daju savršenu ravnotežu slanog, kiselog i slatkog, a ananas unosi osvežavajuću notu. Najlepše je kada se posluži preko mirisnog jasmin pirinča.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Azijska

Tip jela: Glavno jelo

Ukupno vreme pripreme: 2 h

Kalorije po porciji: 357 kcal

Broj porcija: 5

Nivo težine pripreme: Srednje

Sastojci:

  • 1 kg svinjske plećke (masniji delovi), bez kože, isečene na kockice 
  • 2 kašike ulja
  • 1 veliki crni luk, isečen na kriške 
  • 8 čenova belog luka, sitno isečenih
  • 3 šolje vode
  • 1/2 šolje soja sosa
  • 1 1/2 kašičice tamnog soja sosa
  • 1/4 šolje pirinčanog sirćeta (može i belo)
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1 1/2 kašičice crnog bibera u zrnu (opciono)
  • 5 lovorovih listova (sveži ili sušeni)

Opciono:

  • 6 prstenova ananasa iz konzerve (u soku, ne sirupu) ili 2 šolje svežih kockica ananasa
  • 2 kašičice ulja za prženje ananasa

Za serviranje:

  • 1 mladi luk, sitno isečen
  • kuvani jasmin pirinač
Savet:

Najlepši ukus postiže se ako koristite svinjetinu s malo masnoće – ona se topi tokom kuvanja i daje jelu bogat ukus.

Priprema:

Priprema mesa:

U velikoj šerpi zagrejte ulje pa propržite pola svinjetine da porumeni. Izvadite u činiju, pa ponovite s drugom polovinom.

Dinstanje povrća:

Smanjite vatru na srednju. Dodajte luk i pržite 2 minuta, pa ubacite beli luk i kratko propržite.

Dodavanje začina:

Sipajte vodu, soja sos, sirće, šećer, biber u zrnu i lovor. Promešajte i vratite svinjetinu sa sokom od pečenja.

Poklopite delimično (ostavite mali razmak) i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, dok meso ne omekša.

Priprema ananasa:

Dok se meso krčka, u tiganju zagrejte malo ulja i propržite komade ananasa dok ne porumene, pa ih izvadite sa strane.

Kad je meso mekano, izvadite ga iz sosa. Pojačajte vatru i kuvajte sos dok se ne redukuje na oko 1,5 šolju (biće redak sirup).

Vratite meso i ananas u sos, lagano promešajte i kratko zagrejte da se sve sjedini.

Serviranje:

Poslužite preko jasmin pirinča i pospite seckanim mladim lukom.

Bonus video

01:14
SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Izvor: Instagram/kalejunkie