Ovo jelo je pravi praznik ukusa – svinjetina se kuva dugo i polako dok ne postane mekana kao puter. Soja sos, sirće i šećer daju savršenu ravnotežu slanog, kiselog i slatkog, a ananas unosi osvežavajuću notu. Najlepše je kada se posluži preko mirisnog jasmin pirinča.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Azijska
Tip jela: Glavno jelo
Ukupno vreme pripreme: 2 h
Kalorije po porciji: 357 kcal
Broj porcija: 5
Nivo težine pripreme: Srednje
Sastojci:
- 1 kg svinjske plećke (masniji delovi), bez kože, isečene na kockice
- 2 kašike ulja
- 1 veliki crni luk, isečen na kriške
- 8 čenova belog luka, sitno isečenih
- 3 šolje vode
- 1/2 šolje soja sosa
- 1 1/2 kašičice tamnog soja sosa
- 1/4 šolje pirinčanog sirćeta (može i belo)
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1 1/2 kašičice crnog bibera u zrnu (opciono)
- 5 lovorovih listova (sveži ili sušeni)
Opciono:
- 6 prstenova ananasa iz konzerve (u soku, ne sirupu) ili 2 šolje svežih kockica ananasa
- 2 kašičice ulja za prženje ananasa
Za serviranje:
- 1 mladi luk, sitno isečen
- kuvani jasmin pirinač
Priprema:
Priprema mesa:
U velikoj šerpi zagrejte ulje pa propržite pola svinjetine da porumeni. Izvadite u činiju, pa ponovite s drugom polovinom.
Dinstanje povrća:
Smanjite vatru na srednju. Dodajte luk i pržite 2 minuta, pa ubacite beli luk i kratko propržite.
Dodavanje začina:
Sipajte vodu, soja sos, sirće, šećer, biber u zrnu i lovor. Promešajte i vratite svinjetinu sa sokom od pečenja.
Poklopite delimično (ostavite mali razmak) i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, dok meso ne omekša.
Priprema ananasa:
Dok se meso krčka, u tiganju zagrejte malo ulja i propržite komade ananasa dok ne porumene, pa ih izvadite sa strane.
Kad je meso mekano, izvadite ga iz sosa. Pojačajte vatru i kuvajte sos dok se ne redukuje na oko 1,5 šolju (biće redak sirup).
Vratite meso i ananas u sos, lagano promešajte i kratko zagrejte da se sve sjedini.
Serviranje:
Poslužite preko jasmin pirinča i pospite seckanim mladim lukom.
Bonus video
