Sočne i lagane, ove pljeskavice su savršen izbor za letnje obroke ili kao zdrava večera. Kombinacija tikvica i pirinča daje finu teksturu, a začini ističu prirodnu aromu povrća. Priprema je brza, a rezultat je ukusan i hranljiv obrok za celu porodicu.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Glavno jelo

Porcije/Količina: oko 10 pljeskavica

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 20 minuta

Ukupno vreme pripreme: 35 minuta

Težina: Lako

 Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 100 g kuvanog pirinča
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 2–3 kašike prezli ili brašna
  • So i biber po ukusu
  • Začini po želji: peršun, origano
  • Ulje za prženje
Savet:

Da bi pljeskavice bile hrskavije, dobro ocedite tikvice pre mešanja sa ostalim sastojcima.

Priprema:

Priprema povrća

Tikvice očistite i narendajte na krupno. Posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim ih dobro ocedite. Sitno iseckajte crni luk.

Napravite smesu

U velikoj činiji pomešajte narendane tikvice, kuvani pirinač, jaje, luk i začine. Dodajte prezle ili brašno da smesa dobije dovoljnu čvrstinu za oblikovanje.

Oblikujte i pecite

Oblikujte pljeskavice srednje veličine. Pecite ih na tiganju sa malo ulja oko 3–4 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Ako ih pečete u rerni, rasporedite na pleh i pecite 15–20 minuta na 200°C, okrećući ih na pola vremena.

Pljeskavice od tikvica i pirinča su lagane, sočne i jednostavne za pripremu, a idealne su i za decu i za odrasle koji žele zdrav i ukusan obrok.

Bonus video

00:24
Recept za letnje lazanjete sa tikvicama bez testa Izvor: Instagram/ricettinaeasy