Rižoto nije uvek lako napraviti jer često bude suv. Profesionalni kuvar, Džek Ovens, je otkrio trikove koji će vam pomoći da u svakom trenutku napravite savršen rižoto. Ovaj je sa pečurkama, ali vi možete da dodate i tikvice, papriku ili neko drugo povrće. Kada kuvate pirinač obavezno imajte pripremljen bujon, može i od povrća i pileći, ali bolji ukus svakako daje pileći, ali spremite i puter. Ova dva sastojka će ga učitni kremastim, a sušeni vrganji će značajno obogatiti ukus, ali i parmezan će dati poseban šmek. Takođe, važna stavka kod pripreme pirinča jeste da bujon postepeno sipate. Uživajte u rižotu sa pečurkama kao iz najboljih restorana.
- Sastojci:
- Za pečurke:
- 30 ml maslinovog ulja
- 450 g šampinjone
- 1 kašika peršuna
- 1 kašičica majčine dušice
- listovi žalfije
- sok od 1 limuna
- Za pirinač:
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 crni luk
- 1 štap celera
- 4 čena belog luka
- 400 g pirinča
- 15 g sušenih vrganja
- 80 ml belog vina
- 1,5 l bujona
- 30 g neslanog putera
- parmezan
- Za dekoraciju:
- peršun
- parmezan
Priprema:
Sipajte pileći bujon u šerpu i ostavite da proključa, a zatim u posudi pomešajte sušene vrganje sa kutlačom bujona i promešajte. Ostavite 5 minuta da se natope, pa izvadite na dasku i iseckajte. Vratite u posudu. Zatim na maslinovom ulju propržite seckane šampinjone, pa posolite i 2 minuta pred kraj dodajte ostale začine. Dobro promešajte i sipajte u posudu, pa dodajte limunov sok i opet promešajte. U istoj šerpi (nemojte da perete) na maslonovom ulju propržite rendani crni luk i celer. Zatim dodajte opran pirinač i kuvajte 5 minuta, uz neprestano mešanje. Sipajte vino, pa kuvajte dok skoro skroz ne ispari, a zatim dodajte i vrganje sa sve tečnošću u kojoj se nalaze. Sve vreme mešajte i posle minut dodajte kutlaču bojona. Mešajte dok pirinač ne upije bujon, pa opet dodajte kutlaču. Tako radite dok ne potrošite sav bujon, a kada bude sipali poslednju kutlaču, na brzinu promešajte i nemojte da dozvolite da ga pirinač upije, jer onda neće biti kremast. Sklonite sa šporeta i dodajte pripremljene šampinjone, puter i parmezan.Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Dekorišite seckanim peršunom i parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem