Srbi obožavaju da jedu pite, a najpopularnije su gibanica i burek. Uglavnom se prave od kora, pa se filuju po želji, a to mogu da budu i sir, meso, blitva, praziluk... Predlažemo vam da napravite drugačiju pitu za koju vam kore nisu potrebne, nego tortilje, šunka, sir i bešamel sos. Ređajte slojeve ovih sastojaka i onda je ispecite. Toliko je ukusna da kada jednom probate stalno ćete praviti. 

  • Sastojci:
  • 2-3 pakovanja tortilja 
  • 250 g šunke 
  • 300 g tvrdog sira 
  • Za bešamel: 
  • 500 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 30 g putera 
  • 10 g maslinovog ulja 
  • muskatni oraščić

Priprema:
Prvo napravite bešamel tako što ćete istopiti puter, dodajte maslinovo ulje i brašno. Pržite 2-3 minuta, neprestano mešajući, pa dodajte mleko. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neperestano mešanje. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite puterom pa stavite tortilju, premažite bešamelom, poređajte sir i šunku i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red je tortilja, a onda sve premažite bešamelom. Stavite 4 kriške sira preko i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE