Srbi obožavaju da jedu pite, a najpopularnije su gibanica i burek. Uglavnom se prave od kora, pa se filuju po želji, a to mogu da budu i sir, meso, blitva, praziluk... Predlažemo vam da napravite drugačiju pitu za koju vam kore nisu potrebne, nego tortilje, šunka, sir i bešamel sos. Ređajte slojeve ovih sastojaka i onda je ispecite. Toliko je ukusna da kada jednom probate stalno ćete praviti.
- Sastojci:
- 2-3 pakovanja tortilja
- 250 g šunke
- 300 g tvrdog sira
- Za bešamel:
- 500 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 30 g putera
- 10 g maslinovog ulja
- muskatni oraščić
Priprema:
Prvo napravite bešamel tako što ćete istopiti puter, dodajte maslinovo ulje i brašno. Pržite 2-3 minuta, neprestano mešajući, pa dodajte mleko. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neperestano mešanje. Tepsiju u kojoj ćete peći premažite puterom pa stavite tortilju, premažite bešamelom, poređajte sir i šunku i tako dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red je tortilja, a onda sve premažite bešamelom. Stavite 4 kriške sira preko i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem