Još u drevnom Rimu postojalo je jelo koje liči na današnje bruskete. Tada su uzgajivači maslina donosili svoje masline do lokalne prese i kušali uzorak sveže ceđenog ulja s kriške hleba. Ovo italijansko predjelo se pravi od grilovanog hleba koji se premazuje belim lukom, a onda i preliva maslinovim uljem. Varijacije uključuju nadeve kao što je paradajz, povrće, meso ili sir. Jedan od najpopularnijih načina pripreme brusketa su one sa paradajzom i namazom od sira. Poznati italijanski kuvar, Đenaro Kontaldo, je otkrio kako on pravi ovo fantastično i jednostavno predjelo.
- Sastojci:
- hleb
- čeri paradajz
- 1/2 ljute papričice
- 2-3 čena belog luka
- 2-3 lista origana (može i sušeni)
- mocarela
- rikota
- malo bosiljka
- Za pastu od sušenog paradajza:
- sušeni paradajz
- malo sirćeta
- malo maslinovog ulja
Priprema:
Isecite hleb na parčiće, pa propržite dobro sa obe strane u tiganju. Još je bolje ako imate gril tiganj. Paradajz stavite u pleh, prelijte maslinovim uljem, pa posolite i pospite seckanim belim lukom, seckanom ljutom papričicom i origanom. Pecite ih na 200°C oko 2-3 minuta. U činiji pomešajte mocarelu koju ste zgnječili, a zatim dodajte rikotu, malo soli i promešajte. Napravite pastu od sušenog paradajza tako što ćete izblendirati sušeni paradajz koji ste malo posolili i u koji ste sipali maslinovo ulje i sirće. Uzmite hleb koji ste prepekli, pa pređite preko njega čenom belog luka. Sipajte malo maslinovog ulja, pa premažite pastom od sušenog paradajza. Preko premažite namazom od sira, pospite pečeni paradajz i ukrasite bosiljkom. Prelijte maslinovim uljem.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem