Pečurke se lako pripremaju, a mogu da se jedu kao prilog, kao glavno jelo ili da se od njih pravi sos. Kod nas se najčešće spremaju šampinjoni, a danas vam predlažemo da isprobate i neobične divlje gljive, poznate kao šumsko pile. Ako nikada niste pripremali ovu vrstu pečuraka, onda obavezno probajte, jer imaju ukus kao piletina. Ovo je česta fraza kada se jede nešto što podseća na belo meso, ali ova divlja gljiva zaista ima ukus piletine. Mesnata je i žilava, pa se razlikuje od ostalih sorti, a lako ju je preopznati. Šumsko pile možete jednostavno da pripremite, a naš predlog je ovaj recept za pečurke u belom vinu

  • Sastojci: 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 450 g pečuraka šumsko pile 
  • 2 manja crna luka 
  • 3 čena belog luka 
  • 1/2 šolje suvog belog vina
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1/2 veze peršuna 

Priprema: 
U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa raširite pečurke koje ste očistili tako da pokriju dno. Posolite i pobiberite, pa kratko propržite, a onda dodajte sitno seckani crni i mleveni beli luk. Kuvajte dok luk ne omekša, oko 4-5 minuta. Nakon toga sipajte belo vino u tiganj i promešajte. Kuvajte dok pečurke ne upiju veći deo vina, oko 4-5 minuta. Na kraju sipajte sok od limuna i seckani peršun. 

Napomena: Pečurke uvek prvo termički obradite, pre nego što krenete da konzumirate, a ovo posebno važi za divlje. Ako nikada niste jeli šumsko pile, prvo malo probajte i sačekajte par sati da vidite da li će vam prijati.  

Izvor: Stvar ukusa