Lignjesu često na trpezi u toku posta, a njihova priprema ume da bude malo zahteva.Ako predugo pečete ili pržite lignje one mogu da budu gumene i tada niste ništa uradili. Ali, postoje trikovi koje su nam otkrile iskusne domaćice, a učiniće morske plodove savršeno ukusnim. Ako volite da ih jedete pohovane i pržene tajna je u tome da ih kratko marinirate u skrobu, jer će tako biti hrksavije, a ako ih pržite samo minut, ne rizikujete da postanu gumene. Uživajte! 

  • Sastojci: 
  • 1 kg lignji
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 4 kašike kukuruznog skroba +1/2 šolje 
  • 1 šolja brašna

Priprema: 

Lignje očistite i isecite na tanke kolutove. Posolite i pobiberite, pa dobro promešajte, a onda pospite kukuruznim skrobom (4 kašike). Dobro sjedintie i ostavite par minuta da odstoje. U posudi pomešajte brašno i skrob (1/2 šolje), pa posolite i pobiberite. Dodajte lignje, poklopite i dobro protresite da ih smesa lepo obloži. U tiganju zagrejte dosta ulja, pa pržite lignje samo minut (kako ne bi postale gumene). Vadite ih na ubrus da se ocede. 

Izvor: Stvar ukusa