Cušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a tipično je za Vojvodinu. Sama reč cušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu, ali može da se jede i kao obrok, kao što to Srbi i rade. Namirnice za cušpajz su jeftine, a priprema prosta, pa tako mogu da ga prave i domaćice koje su početnice u kuhinji. Ovaj letnji obrok poslužite sa sezonskom salatom, a u nastavku teskta pročitajte osnovni recept za starinsko jelo. Ako želite u cušpajz možete da dodate i još neko povrće po želji.

  • Sastojci: 
  • 600 g šargarepe
  • 3 krompira
  • 1 crni luk
  • 700 ml bujona od povrća 
  • 3 čena belog luka
  • 100 g kisele pavlake
  • 1/2 veze mirođije 
  • 1/2 veze peršuna 
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 kašika putera

Priprema: 
U tiganju istopite puter i dodajte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte mleveni beli luk, a posle minut i šargarepu koju ste oljuštili i isekli na kolutove, kao i krompir isečen na kockice. Dinstajte još 10 minuta, pa dodajte i 500 ml bujona (kocku supe rastvorite u 700 ml vrele vode). Poklopite i nastavite sa dinstanjem. Kada povrće omekša sipajte preostali bujon i promešajte. Pred kraj sipajte sok od limuna i dodajte seckani peršun i mirođiju. Posolite i pobiberite, pa promešajte i dodajte pavlaku i opet promešajte. Sklonite sa šporeta. 

BONUS VIDEO: 

Lazanja od povrća Instagram/ tastyvegetarian

Izvor: Stvar ukusa