Cušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a tipično je za Vojvodinu. Sama reč cušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu, ali može da se jede i kao obrok, kao što to Srbi i rade. Namirnice za cušpajz su jeftine, a priprema prosta, pa tako mogu da ga prave i domaćice koje su početnice u kuhinji. Ovaj letnji obrok poslužite sa sezonskom salatom, a u nastavku teskta pročitajte osnovni recept za starinsko jelo. Ako želite u cušpajz možete da dodate i još neko povrće po želji.
- Sastojci:
- 600 g šargarepe
- 3 krompira
- 1 crni luk
- 700 ml bujona od povrća
- 3 čena belog luka
- 100 g kisele pavlake
- 1/2 veze mirođije
- 1/2 veze peršuna
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 kašika putera
Priprema:
U tiganju istopite puter i dodajte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte mleveni beli luk, a posle minut i šargarepu koju ste oljuštili i isekli na kolutove, kao i krompir isečen na kockice. Dinstajte još 10 minuta, pa dodajte i 500 ml bujona (kocku supe rastvorite u 700 ml vrele vode). Poklopite i nastavite sa dinstanjem. Kada povrće omekša sipajte preostali bujon i promešajte. Pred kraj sipajte sok od limuna i dodajte seckani peršun i mirođiju. Posolite i pobiberite, pa promešajte i dodajte pavlaku i opet promešajte. Sklonite sa šporeta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem