Slane palačinke uvek su dobra ideja za bilo koje doba dana. Možete ih puniti pavlakom ili belim mesom, a mi vam ovog vikenda preporučujemo nešto drugačiji nadev sa tunjevinom. Dodaju se i seckane pečurke, a peku se sa čedar sirom. Takoreći, od uobičajenog jela do vrhunskog specijaliteta koji se jednostavno sprema.

Sastojci:

  • Za palačinke:
  • 120 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica otopljenog putera + puter za prženje
  • so po ukusu
  • Za nadev:
  • 1,5 kašika brašna
  • 1,5 kašika putera
  • 1 šolja mleka
  • 240 g tunjevine u komadićima
  • 120 g pečuraka
  • 2 kašike rendanog čedar sira
  • 1 kašike iseckane mirođije
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

Recept za zapečene slane palačinke sa tunjevinom i pečurkama:

U posudu dodajte prosejano brašno i so. Pomešajte, pa napravite malo ulubljenje u sredini i dodajte jaje i umutite. Potom dodajte pola šolje mleka i otopljeni puter i dobro umutite. Dodajte i ostatak mleka i mešajte dok ne dobijete glatku strukturu. Ostavite da odstoji oko 15 minuta. Pecite jednu po jednu palačinku na puteru sa obe strane po 30 sekundi. Počnite da pravite nadev za slane palačinke tako što ćete otopiti puter u većoj šerpi na laganijoj vatri. Dodajte brašno, promešajte, pa ubacite so i biber. Mešajte 2 minuta na laganijoj vatri, pa povećajte na srednju temperaturu i dodajte mleko. Mešajte dok se sos ne zgusne, otprilike oko 5 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte tunjevinu u komadićima, promešajte, pa dodajte pečurke i mirođiju. Vratite na laganu vatru nekoliko minuta. Punite prohlađenim nadevom sa tunjevinom i pečurkama palačinke i urolajte. Poređajte slane palačinke po vatrostalnoj posudi, pospite izrendanim čedar sirom i pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok se sir ne otopi. Predlažemo i slane palačinke punjene mlevenim mesom i sirom.

BONUS VIDEO:

Ruske palačinke sa slaninom i pavlakom - niko im ne može odoleti Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa