Pržene rižoto kuglice su izdašne zbog pirinča, a sočnost im daje paradajz pire. Možda ćete želeti da isprobate i krokete od karfiola. Za rižoto kuglice treba da odvojite oko sat vremena, ali nećete zažaliti kada ih probate. Evo kako da napravite pržene rižoto kuglice!
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, seckani
- 500 ml paradajz pirea
- 850 ml povrtnog bujona
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 300 g pirinča
- mala čaša belog vina
- 25 g parmezana, narendanog
- komad putera
- 3 kašike grubo seckanog bosiljka
- 125 g mocarele, isečene
- 75 g začinjenog brašna
- 2 jajeta, umućena
- 125 g sušene prezle
- 1 ½ l ulja
- rukola
Recept za pržene rižoto kuglice
Propržite luk
Za pržene rižoto kuglice zagrejte maslinovo ulje u loncu. Dodajte luk, poklopite i dinstajte dok ne omekša. U drugom tiganju pomešajte paradajz pire i bujon i zagrejte na laganoj vatri.
Kuvajte pirinač
Dodajte beli luk u luk, kuvajte 30 sekundi, a zatim dodajte pirinač i promešajte. Pojačajte vatru, sipajte vino i ostavite da se krčka dok se ne upije. Držeći tiganj na srednjoj vatri, počnite da dodajete mešavinu bujona od paradajza u pirinač po kutlači, ostavljajući da pirinač upije većinu tečnosti nakon svakog dodavanja. Nastavite da mešajte, dodajući tečnost dok pirinač ne postane al dente – možda vam neće biti potrebna sva tečnost. Isključite vatru, promešajte parmezan, puter i bosiljak, pa poklopite 5 minuta. Začinite i stavite na pleh da se potpuno ohladi, a zatim ohladite dok se ne stegne.
Oblikujte kuglice
Oblikujte rižoto u 12 velikih loptica. Prstom napravite rupu u sredini i stavite komad mocarele, a zatim preobličite u loptu. Nakon toga umačite kuglice u brašno, zatim u jaje i premažite prezlama - pa ohladite 30 minuta.
Pržite kuglice pa ih potom pecite
Zagrejte ulje na 160 C u velikom dubokom tiganju i zagrejte rernu na 180 C. Pržite kuglice za rižoto 8-10 minuta – to ćete morati da radite u serijama. Ocediti na kuhinjskom papiru, pa prebaciti u pleh i peći u rerni na 6-8 minuta da se mocarela potpuno istopi. Pospite solju, pa ostavite da se ohladi nekoliko trenutaka pre nego što ga ugurate. Poslužite sa malo rukole. Uživajte u prženim rižoto kuglicama!
Pročitajte i RUSKI RECEPT ZA FAŠIRANE ŠNICLE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem