Pržene rižoto kuglice su izdašne zbog pirinča, a sočnost im daje paradajz pire. Možda ćete želeti da isprobate i krokete od karfiola. Za rižoto kuglice treba da odvojite oko sat vremena, ali nećete zažaliti kada ih probate. Evo kako da napravite pržene rižoto kuglice!
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 luk, seckani
- 500 ml paradajz pirea
- 850 ml povrtnog bujona
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 300 g pirinča
- mala čaša belog vina
- 25 g parmezana, narendanog
- komad putera
- 3 kašike grubo seckanog bosiljka
- 125 g mocarele, isečene
- 75 g začinjenog brašna
- 2 jajeta, umućena
- 125 g sušene prezle
- 1 ½ l ulja
- rukola
Recept za pržene rižoto kuglice
Propržite luk
Za pržene rižoto kuglice zagrejte maslinovo ulje u loncu. Dodajte luk, poklopite i dinstajte dok ne omekša. U drugom tiganju pomešajte paradajz pire i bujon i zagrejte na laganoj vatri.
Kuvajte pirinač
Dodajte beli luk u luk, kuvajte 30 sekundi, a zatim dodajte pirinač i promešajte. Pojačajte vatru, sipajte vino i ostavite da se krčka dok se ne upije. Držeći tiganj na srednjoj vatri, počnite da dodajete mešavinu bujona od paradajza u pirinač po kutlači, ostavljajući da pirinač upije većinu tečnosti nakon svakog dodavanja. Nastavite da mešajte, dodajući tečnost dok pirinač ne postane al dente – možda vam neće biti potrebna sva tečnost. Isključite vatru, promešajte parmezan, puter i bosiljak, pa poklopite 5 minuta. Začinite i stavite na pleh da se potpuno ohladi, a zatim ohladite dok se ne stegne.
Oblikujte kuglice
Oblikujte rižoto u 12 velikih loptica. Prstom napravite rupu u sredini i stavite komad mocarele, a zatim preobličite u loptu. Nakon toga umačite kuglice u brašno, zatim u jaje i premažite prezlama - pa ohladite 30 minuta.
Pržite kuglice pa ih potom pecite
Zagrejte ulje na 160 C u velikom dubokom tiganju i zagrejte rernu na 180 C. Pržite kuglice za rižoto 8-10 minuta – to ćete morati da radite u serijama. Ocediti na kuhinjskom papiru, pa prebaciti u pleh i peći u rerni na 6-8 minuta da se mocarela potpuno istopi. Pospite solju, pa ostavite da se ohladi nekoliko trenutaka pre nego što ga ugurate. Poslužite sa malo rukole. Uživajte u prženim rižoto kuglicama!
Pročitajte i RUSKI RECEPT ZA FAŠIRANE ŠNICLE
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus