Krajem meseca svi se trude da uštede što više dok ne legne sledeća plata. Ipak, na hrani ne morate da štedite, ako pronađete prave recepte. A mi vam predlažemo da napravite nešto drugačije, kao što su pikantne kuvane leblebije. Sastojci za ovo jelo će vas ispasti manje od 700 dinara, a priprema je jednostavna. Ovo jelo sa leblebijama je super za štedljive domaćice, a ako ipak ne možete bez mesa i za to imamo rešenje

Sastojci:

  • 250 g leblebija
  • 1 kašičica šećera 
  • 2 crna luka 
  • 4 čena belog luka 
  • 1 ljuta papričica 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 1/2 kašičice kurkume 
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 3 paradajza (može da se zameni sa 250 ml paradajz sosa)
  • Još:
  • 1 kašika putera 
  • 1 kašičica slatke paprike 

Recept za pikantne kuvane leblebije - super za štedljive domaćice:

12:49
Korak 1

Potopite leblebije 

Leblebijte stavite u neku posudu i prelijte vodom. Pospite šećerom i pokrijte, pa ostavite da odstoje preko noći. Zatim procedite leblebije i isperite čistom vodom. 

12:49
Korak 2

Kuvajte leblebije 

U šerpu stavite leblebije koje su bile potopljene preko noći, pa prelijte vodom. Treba da sipate vodu tek da prekkrije leblebije. Poklopite i kuvajte dok ne omekšaju. 

12:49
Korak 3

Propržite ostale sastojke 

Dok se leblebije kuvaju, u tiganju na malo ulja propžite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte i mleveni beli. Promešajte, pa dodajte ljutu papričicu, pa posolite i pobiberite, pospite slatkom paprikom, korijanderom, kurkumom. 

12:56
Korak 4

Krčkajte jelo 

Paradajzu oljuštite kožicu, pa ga izblendirajte i sipajte u tiganj. Sve dobro promešajte i krčkajte dok ne bude gotovo. Pola kuvanih leblebija izblendirajte, pa dodajte u tiganj sa lukom. Promešajte, a onda dodajte i cele leblebije, kao i vodu u kojoj su se kuvale. Sve dobro sjedinite. Krčkajte još nekih 5 minuta, pa pospite seckanim peršunom i promešajte. Poklopite i krčkajte još 15 minuta na laganoj temperaturi. 

Istopite puter i propržite slatku papriku, pa sipajte preko jela sa leblebijama. 

Pročitajte i ovo: Gulaš sa leblebijama i patlidžanom

BONUS VIDEO: 

Cezar salata sa makaronama  Instagram/veganfeedgram

(StvarUkusa/S.B.)