Krajem meseca svi se trude da uštede što više dok ne legne sledeća plata. Ipak, na hrani ne morate da štedite, ako pronađete prave recepte. A mi vam predlažemo da napravite nešto drugačije, kao što su pikantne kuvane leblebije. Sastojci za ovo jelo će vas ispasti manje od 700 dinara, a priprema je jednostavna. Ovo jelo sa leblebijama je super za štedljive domaćice, a ako ipak ne možete bez mesa i za to imamo rešenje.
Sastojci:
- 250 g leblebija
- 1 kašičica šećera
- 2 crna luka
- 4 čena belog luka
- 1 ljuta papričica
- 1 kašičica slatke paprike
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 3 paradajza (može da se zameni sa 250 ml paradajz sosa)
- Još:
- 1 kašika putera
- 1 kašičica slatke paprike
Recept za pikantne kuvane leblebije - super za štedljive domaćice:
Potopite leblebije
Leblebijte stavite u neku posudu i prelijte vodom. Pospite šećerom i pokrijte, pa ostavite da odstoje preko noći. Zatim procedite leblebije i isperite čistom vodom.
Kuvajte leblebije
U šerpu stavite leblebije koje su bile potopljene preko noći, pa prelijte vodom. Treba da sipate vodu tek da prekkrije leblebije. Poklopite i kuvajte dok ne omekšaju.
Propržite ostale sastojke
Dok se leblebije kuvaju, u tiganju na malo ulja propžite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte i mleveni beli. Promešajte, pa dodajte ljutu papričicu, pa posolite i pobiberite, pospite slatkom paprikom, korijanderom, kurkumom.
Krčkajte jelo
Paradajzu oljuštite kožicu, pa ga izblendirajte i sipajte u tiganj. Sve dobro promešajte i krčkajte dok ne bude gotovo. Pola kuvanih leblebija izblendirajte, pa dodajte u tiganj sa lukom. Promešajte, a onda dodajte i cele leblebije, kao i vodu u kojoj su se kuvale. Sve dobro sjedinite. Krčkajte još nekih 5 minuta, pa pospite seckanim peršunom i promešajte. Poklopite i krčkajte još 15 minuta na laganoj temperaturi.
Istopite puter i propržite slatku papriku, pa sipajte preko jela sa leblebijama.
Pročitajte i ovo: Gulaš sa leblebijama i patlidžanom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem