Aromatična gusta krompir čorba je drugačija od svih koje ste do sada jeli, jer se pravi uz dodatak slanine, celera i putera. Možda ćete želeti da napravite i čorbu od fete i paradajza. Evo kako da napravite aromatičnu, gustu krompir čorbu!

Sastojci:

  • 450 g slanine, seckane
  • 2 stabljike celera, iseckane na kockice
  • 1 luk, seckani
  • 3 čena belog luka, mlevena
  • 8 krompira, oljuštenih i isečenih na kockice
  • 500 ml pilećeg bujona, ili dovoljno da pokrije krompir
  • 3 kašike putera
  • 30 ml višenamenskog brašna
  • 125 ml pavlake za kuvanje
  • 3 kašičice seckanog svežeg peršuna
  • soli i sveže mlevenog crnog bibera po ukusu

Recept za aromatičnu, gustu krompir čorbu

16:08
Korak 1

Ispecite slaninu

Za aromatičnu, gustu krompir čorbu pripremite sve sastojke. Stavite slaninu u rernu i pecite na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ne porumeni, 5 do 10 minuta. Ocedite komade slanine na papirnim ubrusima. Ocedite sve osim 1/4 šolje masti od slanine.

16:13
Korak 2

Kuvajte celer, luk i krompir

Pržite celer i crni luk u masti od slanine koju ste odvojili, dok luk ne postane mekan i providan, oko 5 minuta. Umešajte beli luk i nastavite da pečete 1 do 2 minuta. Dodajte krompir isečen na kockice. Pržite 3 do 4 minuta. Vratite slaninu u tiganj i dodajte toliko pilećeg bujona da samo prekrije krompir. Pokrijte i dinstajte dok krompir ne omekša, 15 do 20 minuta.

16:13
Korak 3

Pomešajte pavlaku i mešavinu krompira

U međuvremenu, rastopite puter u posebnom tiganju na srednjoj vatri. Umutite brašno. Pržite, stalno mešajući, 1 do 2 minuta. Umutite pavlaku za kuvanje i peršun. Stavite pavlaku da provri i kuvajte, neprestano mešajući, dok se ne zgusne, oko 5 minuta. Dodajte mešavinu pavlake u mešavinu krompira; promešajte da se sjedine. Prebacite oko 1/2 supe u blender i izgnječite. Vratite u tiganj. Prilagodite začine po ukusu. Uživajte u aromatičnoj, gustoj krompir čorbi.

Pročitajte kako se pravi čorba od 3 vrste luka i krompira

BONUS VIDEO

Čorba od kupusa za dijetu TikTok/jaceepilkingtonpetko

StvarUkusa/L.S.