Pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem je vrlo začinjeno vegetarijansko glavno jelo. Kombinacija pinjola, kelja i začinskog bilja daje neverovatnu aromu. Može da bude glavno jelo, večera ili prilog, u zavisnosti od toga šta vam prija. Možda ćete želeti da napravite i jelo od pirinča i paradajza. Evo kako se pravi pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem!
Sastojci:
- 300 ml povrtnog bujona
- 100 g kinoe i bulgur pšenice
- Maslinovo ulje
- ¼ kašičice mlevenog kima
- ¼ kašičice mlevenog korijandera
- 1 luk, sitno isečen
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 6 velikih komada paradajza
- 50 g sušenog paradajza
- 100 g maslina sa ruzmarinom i crnim biberom, grubo iseckanih
- 100 g blanširanog kelja
- 4 kašike pinjola, lagano pržene u suvom tiganju
- Velika šaka svakog svežeg peršuna, nane i origana, grubo iseckanih
- 75 ml suvog belog vina
- 50 g neslanog putera, omekšanog
Recept za pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem
Zagrejte rernu
Za pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem zagrejte rernu na 190°C. U šerpi zagrejte bujon do ključanja, a zatim dodajte mešavinu kinoe/bulgur pšenice, malo ulja, začine, so i sveže mleveni crni biber. Vratite na laganu vatru i kuvajte dok ne omekša i dok se sva tečnost ne upije (po potrebi dolijte još malo ključale vode). Skinite sa vatre. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite luk 5 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i nastavite da dinstate 2 minuta.
Izdubite paradajz
Odsecite komad od 2 cm sa vrha svakog paradajza (ostavite po strani), a zatim kašičicom izvadite meso iznutra. Stavite meso u sito postavljeno iznad posude da biste ocedili višak vode. Ono što je ostalo u cediljki isecite i dodajte u tiganj sa lukom i belim lukom. Pojačajte vatru i nastavite sa kuvanjem dok se smesa ne smanji i ne zgusne (oko 5-10 minuta). U tiganj dodajte sušeni paradajz, seckane masline, blanširani kelj, i većinu pinjola i seckanog začinskog bilja. Promešajte da se sjedine.
Pecite punjeni paradajz
Stavite izdubljeni paradajz u blago nauljenu posudu za pečenje i svaki napunite mešavinom žitarica/povrća. Vratite vrhove paradajza, zatim prelijte vinom i namažite puter preko njih. Pecite 20-25 minuta, podlivajući do pola sokom od kuvanja, dok paradajz ne omekša. Ukrasite preostalim pinjolima i začinskim biljem, a zatim servirajte. Uživajte u pečenom paradajzu punjenom bulgurom, pinjolima i začinskim biljem!
Pročitajte kako se prave AUTENTIČNI ITALIJANSKI BRUSKETI SA PARADAJZOM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem