Pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem je vrlo začinjeno vegetarijansko glavno jelo. Kombinacija pinjola, kelja i začinskog bilja daje neverovatnu aromu. Može da bude glavno jelo, večera ili prilog, u zavisnosti od toga šta vam prija. Možda ćete želeti da napravite i jelo od pirinča i paradajza. Evo kako se pravi pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem!
Sastojci:
- 300 ml povrtnog bujona
- 100 g kinoe i bulgur pšenice
- Maslinovo ulje
- ¼ kašičice mlevenog kima
- ¼ kašičice mlevenog korijandera
- 1 luk, sitno isečen
- 3 čena belog luka, zgnječena
- 6 velikih komada paradajza
- 50 g sušenog paradajza
- 100 g maslina sa ruzmarinom i crnim biberom, grubo iseckanih
- 100 g blanširanog kelja
- 4 kašike pinjola, lagano pržene u suvom tiganju
- Velika šaka svakog svežeg peršuna, nane i origana, grubo iseckanih
- 75 ml suvog belog vina
- 50 g neslanog putera, omekšanog
Recept za pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem
Zagrejte rernu
Za pečeni paradajz punjen bulgurom, pinjolima i začinskim biljem zagrejte rernu na 190°C. U šerpi zagrejte bujon do ključanja, a zatim dodajte mešavinu kinoe/bulgur pšenice, malo ulja, začine, so i sveže mleveni crni biber. Vratite na laganu vatru i kuvajte dok ne omekša i dok se sva tečnost ne upije (po potrebi dolijte još malo ključale vode). Skinite sa vatre. Zagrejte malo maslinovog ulja u tiganju i pržite luk 5 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i nastavite da dinstate 2 minuta.
Izdubite paradajz
Odsecite komad od 2 cm sa vrha svakog paradajza (ostavite po strani), a zatim kašičicom izvadite meso iznutra. Stavite meso u sito postavljeno iznad posude da biste ocedili višak vode. Ono što je ostalo u cediljki isecite i dodajte u tiganj sa lukom i belim lukom. Pojačajte vatru i nastavite sa kuvanjem dok se smesa ne smanji i ne zgusne (oko 5-10 minuta). U tiganj dodajte sušeni paradajz, seckane masline, blanširani kelj, i većinu pinjola i seckanog začinskog bilja. Promešajte da se sjedine.
Pecite punjeni paradajz
Stavite izdubljeni paradajz u blago nauljenu posudu za pečenje i svaki napunite mešavinom žitarica/povrća. Vratite vrhove paradajza, zatim prelijte vinom i namažite puter preko njih. Pecite 20-25 minuta, podlivajući do pola sokom od kuvanja, dok paradajz ne omekša. Ukrasite preostalim pinjolima i začinskim biljem, a zatim servirajte. Uživajte u pečenom paradajzu punjenom bulgurom, pinjolima i začinskim biljem!
Pročitajte kako se prave AUTENTIČNI ITALIJANSKI BRUSKETI SA PARADAJZOM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs