Poznato meksičko jelo, enčilade, može da se napravi u potpuno letnjoj varijanti sa tikvicama i povrćem, pa vam tortilje neće biti potrebne. Ukoliko vam se dopadne, možda ćete želeti da ih napravite sa piletinom i sirom, zapečene u rerni. Evo i kako se prave sa mlevenom ćuretinom i povrćem!
Sastojci:
- 450 g tikvica
- 2 kašike maslinovog ulja
- 450 g mlevene ćuretine
- 1 srednji luk, sitno iseckan
- 1 velika crvena paprika, očišćena i sitno iseckana
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- So po ukusu
- 3 čena belog luka, sitno narendana
- 280 ml pardajz sosa
- 425 g crnog pasulja iz konzerve, ispranog i oceđenog
- 180 g zrna kukuruza
- 30 g seckane kisele paprike
- 250 g iseckanog kačkavalja
- Pavlaka i seckani svež peršun, za serviranje
Recept za enčiladu sa mlevenom ćuretinom i povrćem:
Ljuštilicom za povrće veoma tanko isecite tikvice po dužini na trake i stavite ih na stranu. Zagrejte rernu na 190º. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte ulje. Ubacite mlevenu ćuretinu, crni luk, papriku, kim, mlevenu slatku papriku i so. Pržite, lomeći ćuretinu kašikom i povremeno mešajući, dok meso ne porumeni i povrće ne omekša, 5 do 8 minuta.
Dodajte beli luk i nastavite da pržite mešajući, oko 1 minut. Dodajte paradajz sos, pasulj, kukuruz i kiselu papriku. Pustite da provri i dinstajte na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne zgusne, 3 do 5 minuta. Skinite tiganj sa vatre.
Podmažite posudu za pečenje uljem. Poređajte jednu četvrtinu traka tikvica na dno tepsije, tako da se malo preklapaju. Kašikom preko njih pospite jednu trećinu mešavine ćuretine. Ponovite 2 puta, završavajući slojem tikvica. Pospite vrh sirom.
Pecite u rerni oko 30 minuta. Servirajte posuto kiselim paprikama, peršunom i pavlakom.
Pročitajte i kako Meksikanka pravi enčilade
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem