Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica brašna
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića, narendanog
  • so, biber i začini, po ukusu
  • 80 g tvrdog sira, narendanog

Recept za bešamel sos bez putera:

Za bešamel sos bez putera prvo zagrejte maslinovo ulje u šerpi par sekundi, pa dodajte brašno. Kada dodate brašno, izmešajte sve varjačom i ostavite da se prži jedan minut.

Dodajte 100 ml mleka i neprestano mešajte, da uklonite grudvice. Kada počne da se zgušnjava dodajte još malo mleka, i tako dok ne potrošite sve mleko.

Nastavite da zagrevate sos uz mešanje, dok ne postane gust. Kada bude dovoljno gust da prekrije poleđinu metalne kašike, skinite ga sa vatre i dodajte muskatni oraščić, so, biber i sir. Mešajte sos dok se sir ne otopi. Ako se previše zgusne, dodajte još malo mleka. Uživajte! Možda će vas zanimati 9 saveta za najbolji bešamel sos.

Pročitajte kako se pravi najbolji bešamel sos

BONUS VIDEO

Kurir televizija Sos od pršute možete napraviti da začinite ovo jelo, a da li znate kako? Takmičari "Komšiluka" obavili zadatak uz savete vrsnog kuvara Raše Vlačića!

StvarUkusa