Benefiti malina su brojni, a maline mogu pomoći onima koji pokušavaju da izgube kilograme. Iako je istraživanje u ranoj fazi, naučnici su sigurni da se metabolizam masti ubrzava pomoću fitonutrijenata koji se nalaze u malinama. Uz ovo, maline su pune antioksidanasa, pomažu u borbi protiv zapaljenskih procesa, a čak  i u borbi protiv nekih vrsta karcinoma. Pune su vitamina C, mangana, vlakana, bakra, vitamina K. Ulje koje se dobija iz malina, ima u sebi zaštitni faktor.

Pošto su jako osetljive i lako kvarljive, kupujte ih dan – dva pre nego što ćete ih koristiti. Uvek birajte plodove koji su zreli, jarke boje i čvrsti na dodir. Čuvajte ih u frižideru 2 – 3 dana, ali ako bi da ih čuvate nešto duže, najbolje je da ih zamrznete. Pre zamrzavanja, operite ih pod mlazom vode, bez previše pipanja i gnječenja, zatim ih osušite lagano tapkanjem ubrusom ili ih ostavite na neki poslužavnik da se ocede na sobnoj temperaturi, dalje od izvora sunčeve svetlosti. Kada budu suve, poređajte ih na neki poslužavnik, isključivo u jednom sloju, i stavite ih da se zamrznu. Kada budu smrznute, prespite ih u neku plastičnu kutiju koju ćete zatvoriti poklopcem a one će ostati sveže i odvojene, za laksu upotrebu.

Evo recepta za šejk od malina i višanja.

Sastojci:

  • 2 šolje zamrznutih malina, ostavite 5 -6 malina sa strane, za ukrašavanje
  • 1 šolja zamrznutih višanja
  • 2 banane
  • 1 kašičica kokosovig ulja

Od ove količine sastojaka, dobićete dva šejka od malina i višanja.

Čia – puding

potopite 3 – 4 kašike čia semena u vodu ili obrano mleko, dobro promešajte da se ne slepi i ostavite preko noći da se natope. Ujutru ćete imati ovaj fenomenalni puding. Seme možete potopiti u kokosovo, bademovo ili neko drugo mleko ili napitak po svom ukusu.

Način pripreme:

Stavite maline, višnje i banane i blender, dodajte kokosovo ulje i malo vode, otprilike pola soljice, pa miksajte dok ne dobijete glatku ali gustu masu, otprilike sličnu smrznutom jogurtu.

Ovaj šejk možete servirati u tri sloja. Možete prvo sipati šejk, drugi sloj mi čia puding, a treći sloj je ponovo mešavina malina i višanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor:zdravka.rs