Da li ste znali da kraljica cveća ima dosta lekovitih svojstava?

U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva mnogo vremena i veliko kulinarsko umeće.

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE

3/4 tegle od 5 litara napunite laticama ruža. Dodajte 40 g  limunske kiseline i nalijte vodu skoro do vrha. Pokriti tanjirićem, ali ne poklopcem. Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.

Zašećeriti (koliko ima litara tečnosti, toliko je potrebno kilograma šećera). Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi. Sirup preručiti u staklene flaše i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs