Salep je turski napitak koji se pravi od mlevenog korena orhideje i mleka, a onda se dekoriše cimetom i pistaćima. Salep se služio još u Otomanskom carstvu, a danas je ovo piće postalo popularno u celom svetu. Lako i vi možete da ga napravite kod kuće, a umesto običnog mleka možete da koristite bademovo ili sojinom, pa ovaj slatki napitak možete da konzumirate i ako postite.
- Sastojci:
- 500 ml mleka
- 1 kašika salepa u prahu
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenih pistaća
Priprema:
Mleko, šećer i salep sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostaviti na šporete još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju. Ukrasite cimetom i pistaćima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus