Salep je turski napitak koji se pravi od mlevenog korena orhideje i mleka, a onda se dekoriše cimetom i pistaćima. Salep se služio još u Otomanskom carstvu, a danas je ovo piće postalo popularno u celom svetu. Lako i vi možete da ga napravite kod kuće, a umesto običnog mleka možete da koristite bademovo ili sojinom, pa ovaj slatki napitak možete da konzumirate i ako postite.
- Sastojci:
- 500 ml mleka
- 1 kašika salepa u prahu
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenih pistaća
Priprema:
Mleko, šećer i salep sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostaviti na šporete još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju. Ukrasite cimetom i pistaćima.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem