Salep je turski napitak koji se pravi od mlevenog korena orhideje i mleka, a onda se dekoriše cimetom i pistaćima. Salep se služio još u Otomanskom carstvu, a danas je ovo piće postalo popularno u celom svetu. Lako i vi možete da ga napravite kod kuće, a umesto običnog mleka možete da koristite bademovo ili sojinom, pa ovaj slatki napitak možete da konzumirate i ako postite. 

  • Sastojci:
  • 500 ml mleka 
  • 1 kašika salepa u prahu 
  • 1-2 kašike šećera 
  • 1 kašičica cimeta 
  • 1 kašičica mlevenih pistaća 

Priprema:

Mleko, šećer i salep sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostaviti na šporete još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju. Ukrasite cimetom i pistaćima. 

Izvor: Stvar ukusa