Kada se pomene italijanska kuhinja ne može da se izostavi karbonara. Čuveno jelo pravi se od špageta ili taljatela, jaja, gvanćalea (slanine) i parmezana. Na kraju se posipa biberom. Izuzetno kalorično i ukusno jelo se pravi lako, a ne vole ga samo Italijani nego i ceo svet. Postoje različiti recepti, ali samo je jedan način originalan, a pročitajte i kako ih to pravi italijanski kuvar Đenaro Kontaldo. Istoričari kulinarstva karbonaru smatraju rimskim jelom, dok ga drugi vezuju za oblast Umbriju, odnosno kažu da je to bilo omiljeno jelo umbrijskih rudara (karbone = ugalj). Neki su uvereni da je recept osmislio Ipolito Kavalkanti, vojvoda od Buonvičina (1787-1859), kuvar i pisac plave krvi. Knjigu "Teorijsko i praktično kulinarstvo" Kavalkanti je prvi put objavio u Napulju 1837. godine, a dve godine kasnije i dopunjeno izdanje. Ova bogata zbirka kulinarskih recepata sadrži objašnjenja za pripremanje mnogih jela čuvenih u 19. veku, ali se nalazi se i recept vrlo sličan onome po kojem se sprema karbonara, mada ne postoji zvanična potvrda da je on i izmislio. Postoji još mnogo legendi koje objašnjavaju kako je nastala karbonara, ali tačan izvor ne postoji. Kako god da je nastala, izvrsna je i laka za pripremu. Obogatite je i belim mesom i napravite novo jelo koje će se svima dopasti. 

  • Sastojci:
  • 2 jajeta (sobne temperature)
  • 1/2 šolje parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 g slanine 
  • 2 čena belog luka
  • 1 pileća prsa bez kostiju i kože
  • 230 g špageta 

Priprema:
Uključite vodu da provri i posolite je. Kad proključa dodajte špagete i skuvajte al dente (da ne budu skroz mekane). U maloj posudi umutite jaja, parmezan i 1 kašičicu bibera. Ostavite sa strane. U tiganju propržite seckanu slaninu dok ne postane hrskava, a onda dodajte mleveni beli luk i pržite još minut, dva. Često mešajte. Izvadite slaninu i luk iz tiganja, a ako je potrebno dodajte još kašiku ulja. Ispržite piletinu koju ste isekli na kockice i koju ste posolili i pobiberili. Izvadite i belo meso iz tiganja i dodajte ga u posudu sa slaninom i lukom. U tiganj u kojem ste sve pržili stavite špagete, a u jaja koja ste umutili dodajte 2 kašike vode u kojoj su se kuvale špagete i sjedinite. Sipajte jaja u špagete i promešajte. Ako je potrebno dodajte još malo vode u kojoj su se kuvale špagete. Tako kuvajte samo nekih 2-3 minuta, jer jaja ne bi trebalo da se stegnu. Dodajte piletinu i slaninu i promšejate, pa služite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE