Špagete bolonjeze možda spadaju u najpoznatije jelo italijanske kuhinje. Ovaj čuveni sos krasi i druga jela, kao što su lazanje... Ako volite da ih jedete, ali postite ili ste vegetarijanci onda vam predlažemo da ih spremite po receptu Džejmija Olivera. Izuzeztno su ukusne, a nisu nimalo komplikovane. Osim vege bolonjeza, predlažemo vam da isprobate još vegetarijanskih recepata, a jedan od njih je i ovaj za preukusnu vegetarijansku musaku

  • Sastojci: 
  • 2 stabljike celera 
  • 2 šargarepe 
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka 
  • 20 g suvih vrganja 
  • malo ruzmarina 
  • 100 ml crvenog slatkog vina
  • par listova lovora 
  • 200 ml bujona 
  • 2 konzerve pelata 
  • 1 konzerva sočiva 
  • peršun 
  • 400 g testenine po želji
  • vege tvrdi sir 

Priprema:
U većoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani celer, beli luk i ruzmarin. Nakon toga dodajte sitno seckanu šargarepu i ljubičasti luk. Promešajte, poklopite i dinastajte nekih 15-20 minuta. Sušene vrganje sipajte u posudu, pa prelijte ključalom vodom. U tiganj nakon 20 minuta sipajte crveno vino, promešajte i nastavite da kuvate. Zatim procedite pečruke i iseckajte ih. Dodajte ih u povrće i sipajte bujon. Promešajte, pa dodajte pelat i sočivo. Kada krene da ključa, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi. Nakon toga isključite šporet i začinite po želji, pa pospite seckanim peršunom. Stavite testeninu da se kuva, a onda u sos dodajte samo malo vode u kojoj se kuva testetnina i promešajte. Procedite testeninu i dodajte u sos, pa sve dobro promešajte. Preko izrendajte vege tvrdi sir, pa sve dobro sjedinite. Ako deluje suvo sipajte još malo vode u kojoj se kuvala testenina.

Izvor: Stvar ukusa