Špagete bolonjeze možda spadaju u najpoznatije jelo italijanske kuhinje. Ovaj čuveni sos krasi i druga jela, kao što su lazanje... Ako volite da ih jedete, ali postite ili ste vegetarijanci onda vam predlažemo da ih spremite po receptu Džejmija Olivera. Izuzeztno su ukusne, a nisu nimalo komplikovane. Osim vege bolonjeza, predlažemo vam da isprobate još vegetarijanskih recepata, a jedan od njih je i ovaj za preukusnu vegetarijansku musaku.
- Sastojci:
- 2 stabljike celera
- 2 šargarepe
- 2 crna luka
- 2 čena belog luka
- 20 g suvih vrganja
- malo ruzmarina
- 100 ml crvenog slatkog vina
- par listova lovora
- 200 ml bujona
- 2 konzerve pelata
- 1 konzerva sočiva
- peršun
- 400 g testenine po želji
- vege tvrdi sir
Priprema:
U većoj šerpi zagrejte malo maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani celer, beli luk i ruzmarin. Nakon toga dodajte sitno seckanu šargarepu i ljubičasti luk. Promešajte, poklopite i dinastajte nekih 15-20 minuta. Sušene vrganje sipajte u posudu, pa prelijte ključalom vodom. U tiganj nakon 20 minuta sipajte crveno vino, promešajte i nastavite da kuvate. Zatim procedite pečruke i iseckajte ih. Dodajte ih u povrće i sipajte bujon. Promešajte, pa dodajte pelat i sočivo. Kada krene da ključa, promešajte, poklopite i ostavite da se krčka na niskoj temperaturi. Nakon toga isključite šporet i začinite po želji, pa pospite seckanim peršunom. Stavite testeninu da se kuva, a onda u sos dodajte samo malo vode u kojoj se kuva testetnina i promešajte. Procedite testeninu i dodajte u sos, pa sve dobro promešajte. Preko izrendajte vege tvrdi sir, pa sve dobro sjedinite. Ako deluje suvo sipajte još malo vode u kojoj se kuvala testenina.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem