Ovo je marokanski recept za kuskus sa različitim povrćem i začinima. Neverovatno se lako pravi, a odličan je predlog za lagani ručak. Možete da nosite i na posao, jer je praktično, a brzo. Ako neke začine nemate, slobodno dodajte neke druge po želji ili samo povećajte količinu povrća.
Sastojci:
- 1/2 crvene paprike
- 1/2 ljubičastog luka
- 1 mala tikvica
- 1 kašičica soli
- 1 šolja sušenog kus-kusa
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica bibera
- 2 čena belog luka
- 2 kašike limunovog soka
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 šolja leblebije iz konzerve
- 1,25 šolje ključale vode
Za dekoraciju:
- 1/2 šolje svežeg korijandera
- 1/2 šolje sveže nane
- 1/2 šolje svežeg peršuna
- 1/2 šolje tostiranih badema u listićima
- 1/2 šolje semena nara
Priprema:
Na pleh stavite crvenu papriku, ljubičasti luk i tikvice seckane na kockice. Prelijte maslinovim uljem i posolite. Pecite 20 minuta na 180℃. U međuvremenu, u manjoj činiji pomešajte kim, mleveni korijander, cimet, kurkumu, biber, rendani beli luk, limunov sok i maslinovo ulje sa ključalom vodom. Prelijte preko kus-kusa. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada se namoče i malo ohlade, viljuškom razmutite zrna. Dodajte leblebiju, rendanu šargarepu i sveže začinsko bilje i sve dobro promešajte. Pospite bademe, nar i ostatke začinskog bilja i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem