Ovo je marokanski recept za kuskus sa različitim povrćem i začinima. Neverovatno se lako pravi, a odličan je predlog za lagani ručak. Možete da nosite i na posao, jer je praktično, a brzo. Ako neke začine nemate, slobodno dodajte neke druge po želji ili samo povećajte količinu povrća. 

Sastojci:

  • 1/2 crvene paprike 
  • 1/2 ljubičastog luka 
  • 1 mala tikvica 
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja sušenog kus-kusa
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica bibera
  • 2 čena belog luka 
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1 šolja leblebije iz konzerve
  • 1,25 šolje ključale vode 

Za dekoraciju:

  • 1/2 šolje svežeg korijandera 
  • 1/2 šolje sveže nane 
  • 1/2 šolje svežeg peršuna 
  • 1/2 šolje tostiranih badema u listićima
  • 1/2 šolje semena nara

Priprema:

Na pleh stavite crvenu papriku, ljubičasti luk i tikvice seckane na kockice. Prelijte maslinovim uljem i posolite. Pecite 20 minuta na 180℃. U međuvremenu, u manjoj činiji pomešajte kim, mleveni korijander, cimet, kurkumu, biber, rendani beli luk, limunov sok i maslinovo ulje sa ključalom vodom. Prelijte preko kus-kusa. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada se namoče i malo ohlade, viljuškom razmutite zrna. Dodajte leblebiju, rendanu šargarepu i sveže začinsko bilje i sve dobro promešajte. Pospite bademe, nar i ostatke začinskog bilja i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa