Recept za marinara sos dolazi iz Italije, tačnije iz Napulja. Ovo je u principu paradajz sos i koristi se za mnoga jela. Italijanima je vrlo bitno da se pripremi kako treba, a da biste to postigli bitno je da koristite kvalitetan pelat i da ga dugo krčkate. Dobro pripremljen marinara ili paradajz sos je prvi preduslov da vam svako jelo uspe. U njemu možete da kuvate morske plodove, palentu, meso...

Sastojci:

  • 2 konzerve celog pelata 
  • 1/2 crnog luka 
  • 3-4 čena belog luka

  • 1 kašika origana
  • 50 ml maslinovog ulja 

  • 1 kašičica soli


Recept za originalni marinara ili paradajz sos: 

U šerpi na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckani crni luk. Kada on omekša dodajte rendani beli i pržite još minut. Zatim dodajte origano i promešajte. Sipajte pelat u šerpu i gnječite paradajz dok ga mešate. Poklopite i smanjite temperaturu na najnižu i kuvajte od 60-120 minuta. Na svakih 30 minuta promešajte da se ne zalepi. Ako postane previše gusto, sipajte malo vode i nastavite sa kuvanjem.
Posolite i pobiberite, pa promešajte. Gotov marinara sos pokapajte sa par kapi maslinovog ulja i dodajte seckani bosiljak ako želite. 

BONUS VIDEO: 

Recept za makarone sa mesom u paradajz sosu Instagram/beckyexcell

StvarUkusa/S.B.