Sastojci:
Salata:
- 250 g kineskog kupusa (iseckanog na tanke trakice)
- pola konzerve kukuruza (oceđenog)
- 150 g šunke (ili drugog mesa, iseckanog na trakice)
- 2-3 kašike majoneza
Krutoni:
- nekoliko kriški hleba (isečenog na kockice)
- ¼ kašičice soli
- 1 kašičica suvog belog luka
- 1 kašičica origana
- 1 kašika biljnog ulja
Priprema:
Ako tražite salatu koja je jednostavna, ali istovremeno osvežavajuća i bogata ukusima, ova kombinacija kineskog kupusa, šunke i kukuruza sa hrskavim domaćim hlebom je savršen izbor! Krutoni donose dodatnu teksturu i ukus, a majonez povezuje sve sastojke u kremastu i ukusnu celinu. Ova salata je odlična kao lagano predjelo, prilog uz glavno jelo ili čak lagana večera.
Krutoni na drugi način – Ako želite intenzivniji ukus, možete ih napraviti i sa rendanim sirom ili dodati malo paprike u prahu.
Zdravija varijanta – Umesto majoneza možete koristiti grčki jogurt sa malo limunovog soka za laganiju verziju.
Dodatna svežina – Možete dodati seckane sveže krastavce ili jabuku za još osvežavajući ukus.
Krutoni ostaju hrskavi – Da biste zadržali njihovu hrskavost, dodajte ih neposredno pre serviranja, a ne ranije.
Hleb iseckajte na kockice i stavite u činiju koja ima poklopac. Prelijte uljem i dodajte so, beli luk i origano. Zatvrite činiju i dobro protresite da se začini ravnomerno rasporede. Rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 10-15 minuta, dok ne postanu zlatno hrskavi.
Kineski kupus sitno naseckajte, šunku isecite na trakice. Pomešajte kupus, kukuruz i šunku u činiji. Dodajte majonez i lagano promešajte. Tik pre serviranja pospite salatu hrskavim krekerima.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Šareni čizkejk sa borovnicama
Uštipci sa sirom i ljutom paprikom
Kolač sa 2 vrste čokolade i suvim voćem
Slatki kupus sa svinjetinom i paradajz pireom