Sastojci:

  • 30 g putera
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, mlevena
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 500 ml vode ili pilećeg bujona
  • 1 šargarepa, narezana na kockice
  • 1 glavica brokolija, isečena na cvetove
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 g čedar sira, rendanog
  • So i biber po ukusu

Kako se pravi čorba:

Zimski meseci su idealan period u godini da napravite neku čorbu, a mi vam donosimo recept za čorbu sa brokolijem.

U velikoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte mleveni beli luk i beli luk u prahu i kuvajte još minut, pazeći da ne zagore. U šerpu sipajte vodu ili pileću čorbu. Dodajte šargarepu iseckanu na kockice i cvetove brokolija. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte oko 15-20 minuta, ili dok povrće ne omekša.

Saveti

Za intenzivniji ukus, umesto vode možete koristiti domaću pileću čorbu.

Ako više volite gušću čorbu , možete povećati količinu kukuruznog skroba.

Povrće koje se koristi možete varirati prema godišnjem dobu i vašim željama.

U maloj činiji pomešajte kukuruzni skrob sa malo hladne vode dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u čorbu i neprestano mešajte da ne bi došlo do grudvica. Čorba će se brzo zgusnuti. 

Smanjite toplotu na minimum. Dodajte pavlaku za kuvanje i rendani čedar sir. Mešajte dok se sir potpuno ne otopi, a čorba postane glatka i kremasta.

Začinite solju i biberom po ukusu. Čorbu poslužite toplu.

Bonus video

Kako da brokoli ostane svež Izvor: Kako da brokoli ostane svež