Sastojci:
Za pečenu cveklu:
- 2 srednje cvekle, cele
- 15 ml maslinovog ulja
- morska so
Za salatu:
- 1 velika glavica komorača
- 3 srednje pomorandže
- 145 g bebi rukole
- 230 g mladog sira
- 40 g seckanih pistaća
Za preliv za salatu:
- rendana korica od 1 velikog limuna
- 80 ml sveže ceđenog limunovog soka
- 80 ml maslinovog ulja
- 2 velika čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 15 ml meda
- 1/2 kašičice morske soli
- mleveni crni biber, po ukusu
- 1/2 kašike sveže majčine dušice
Recept za bogatu salatu od cvekle sa sirom i pistaćima:
Za ovu salatu prvo pripremite cveklu. Zagrejte rernu na 220°C. Operite cveklu i osušite je tapkanjem. Ne ljuštite je. Svaku cveklu stavite na mali list folije, a veće cvekle isecite na pola. Poprskajte malo maslinovog ulja preko vrha i lagano začinite morskom solju. Čvrsto umotajte cveklu u foliju i stavite u malu posudu za pečenje.
Pecite cveklu na 220°C dok ne omekša – oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti od veličine cvekle. Izvadite je iz rerne, iz folije i ohladite je na sobnoj temperaturi. Nakon toga pripremite sastojke za salatu. Kada se cvekla dovoljno ohladi da se može rukovati, koristite nož da je oljušite, a zatim je isecite na tanke kriške.
Zatim pripremite citruse, oštrim nožem odsecite koru, a zatim isecite pomorandže na tanke kriške. Stavite ih u činiju i ostavite sa strane.
Zatim, pripremite komorač. Odsecite zelene stabljike (gornji deo) i ostavite sa strane za kasnije. Vrlo tannko isecite komorač. Stavite ga u činiju i pokrijte je plastičnom folijom da komorač ne bi potamneo. Sitno iseckajte pistaće.
Za dresing za salatu, počnite sa korom limuna. Dodajte koru jednog velikog limuna u veliku mernu šolju. Iscedite sok od limuna. Sipajte maslinovo ulje. Koristite izrendajte čenove belog luka i dodajte u dresing. Dodajte dva senfa, med i začinite solju, sveže mlevenim crnim biberom i svežom majčinom dušicom. Sve umutite.
Poređajte salatu na velikom tanjiru ili u velikoj činiji. Pomešajte rukolu sa tanko iseckanim komoračem. Dodajte isečenu cveklu preko rukole. Sir odvojite na male komade i ravnomerno rasporedite po salati. Zatim dodajte kriške citrusa, pa pospite iseckanim pistaćima. Možda ćete želeti da napravite i najbolju prolećnu salatu sa jagodama i feta sirom.
Pročitajte kako se pravi vitaminska salata sa kupusom, šargarepom i krastavcem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem