Sastojci:

  • 240 g kinoe, isprane
  • 475 ml vode
  • 1/2 crvene paprike, tanko isečene
  • 1/2 žute paprike, tanko isečene
  • 240 g iseckanog crvenog kupusa
  • 240 g šargarepe iseckane
  • 120 g seckanog svežeg peršuna
  • 60 g seckane sveže nane
  • 160 g seckanog mladog luka
  • 80 g seckanog pečenog kikirikija (plus još za ukrašavanje)

Za dresing:

  • 3 kašike svežeg soka od limete
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1 čen belog luka, sitno naseckanog
  • so i biber, po ukusu
Zašto je korisno da jedete kinou?

Kinoa je bogata proteinima i sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Vrlo je hranljiva i odličan izvor flavonoidnih anitoksidanasa. Sadrži magnezijum, gvožđe, cink, vitamin B i vitamin E. Daje energiju i pomaže oranima za varenje.

Recept za prolećnu kinoa salatu sa svežim povrćem:

Kako biste pripremili ovu salatu, u srednjoj šerpi prokuvajte kinou i vodu. Smanjite vatru, pokrijte i krčkajte 15 minuta ili dok se voda ne upije. Promešajte viljuškom i ostavite da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte ohlađenu kinou, kupus, šargarepu, paprike, peršun, nanu, mladi luk i kikiriki.

U maloj činiji ili tegli umutite sve sastojke za dresing dok se dobro ne sjedine. Prelijte dresing preko salate i promešajte da se ravnomerno obloži. Ukrasite dodatnim kikirikijem i začinskim biljem, pa ohladite 15 minuta pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najbolju prolećnu salatu sa jagodama i feta sirom.

Pročitajte kako se pravi osvežavajuća salata od spanaća i jabuka

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa