Sastojci:
Za pečenu cveklu:
- 2 srednje cvekle, cele
- 15 ml maslinovog ulja
- morska so
Za salatu:
- 1 velika glavica komorača
- 3 srednje pomorandže
- 145 g rukole
- 230 g mocarela sira
- 40 g seckanih pistaća
Za preliv:
- rendana korica od 1 velikog limuna
- 80 ml ceđenog limunovog soka
- 80 ml maslinovog ulja
- 2 velika čena belog luka
- 0,5 kašike mlevenog senfa
- 0,5 kašike običnog senfa
- 15 ml meda
- 0,5 kašičice morske soli
- mleveni crni biber, po ukusu
- 0,5 kašike sveže majčine dušice
Recept za salatu od pečene cvekle:
Kako biste napravili ovu salatu zagrejte rernu na 220°C. Operite cveklu i osušite je tapkanjem. Ne ljuštite. Svaku cveklu stavite na mali list folije, ako su veće isecite ih na pola. Poprskajte sa malo maslinovog ulja preko vrha i lagano začinite morskom solju. Čvrsto umotajte cveklu u foliju i stavite u posudu za pečenje. Pecite je na 220°C dok ne omekša – oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti od veličine cvekle. Izvadite je iz rerne, izvadite iz folije i ohladite na sobnoj temperaturi.
Kada se cvekla dovoljno ohladi da se njome može rukovati, isecite koru, a zatim je isecite na tanke kriške. Isecite pomorandžu očišćenju od kore na kriške. Stavite u činiju i ostavite sa strane. Zatim pripremite komorač. Odsecite zelene stabljike (gornji deo) i ostavite sa strane za kasnije. Podesite mandolinu na najtanje podešavanje i tanko isecite komorač. Stavite ga u činiju i pokrijte plastičnom folijom da biste sprečili da potamni. Sitno iseckajte pistaće.
Zatim pripremite preliv za salatu. Dodajte rendanu koru jednog velikog limuna u mernu šolju. Iscedite sok od limuna. Sipajte maslinovo ulje. Izrendajte čenove belog luka i dodajte u dresing. Dodajte mleveni i običan senf, med i začinite solju, sveže mlevenim crnim biberom i svežom majčinom dušicom. Sve umutite.
Poređajte salatu na velikom tanjiru ili u velikoj činiji za salatu. Pomešajte rukolu sa tanko iseckanim komoračem. Dodajte isečenu cveklu preko rukole. Mocarela sir iskidajte rukama i rasporedite po salati. Zatim dodajte kriške pomorandže, pa pospite seckanim pistaćima preko vrha.
Još jednom promućkajte dresing, a zatim ga prelijte preko salate. Koristite dve velike kašike da promešate salatu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu salatu sa brokolijem i feta sirom.
Pročitajte kako se pravi salata sa pilećom džigericom u obliku pečurke
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije