Sastojci:

Za pečenu cveklu:

  • 2 srednje cvekle, cele
  • 15 ml maslinovog ulja
  • morska so

Za salatu:

  • 1 velika glavica komorača
  • 3 srednje pomorandže
  • 145 g rukole
  • 230 g mocarela sira
  • 40 g seckanih pistaća

Za preliv:

  • rendana korica od 1 velikog limuna
  • 80 ml ceđenog limunovog soka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 2 velika čena belog luka
  • 0,5 kašike mlevenog senfa
  • 0,5 kašike običnog senfa
  • 15 ml meda
  • 0,5 kašičice morske soli
  • mleveni crni biber, po ukusu
  • 0,5 kašike sveže majčine dušice

Recept za salatu od pečene cvekle:

Kako biste napravili ovu salatu zagrejte rernu na 220°C. Operite cveklu i osušite je tapkanjem. Ne ljuštite. Svaku cveklu stavite na mali list folije, ako su veće isecite ih na pola. Poprskajte sa malo maslinovog ulja preko vrha i lagano začinite morskom solju. Čvrsto umotajte cveklu u foliju i stavite u posudu za pečenje. Pecite je na 220°C dok ne omekša – oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti od veličine cvekle. Izvadite je iz rerne, izvadite iz folije i ohladite na sobnoj temperaturi.

Kada se cvekla dovoljno ohladi da se njome može rukovati, isecite koru, a zatim je isecite na tanke kriške. Isecite pomorandžu očišćenju od kore na kriške. Stavite u činiju i ostavite sa strane. Zatim pripremite komorač. Odsecite zelene stabljike (gornji deo) i ostavite sa strane za kasnije. Podesite mandolinu na najtanje podešavanje i tanko isecite komorač. Stavite ga u činiju i pokrijte plastičnom folijom da biste sprečili da potamni. Sitno iseckajte pistaće.

Zatim pripremite preliv za salatu. Dodajte rendanu koru jednog velikog limuna u mernu šolju. Iscedite sok od limuna. Sipajte maslinovo ulje. Izrendajte čenove belog luka i dodajte u dresing. Dodajte mleveni i običan senf, med i začinite solju, sveže mlevenim crnim biberom i svežom majčinom dušicom. Sve umutite.

Poređajte salatu na velikom tanjiru ili u velikoj činiji za salatu. Pomešajte rukolu sa tanko iseckanim komoračem. Dodajte isečenu cveklu preko rukole. Mocarela sir iskidajte rukama i rasporedite po salati. Zatim dodajte kriške pomorandže, pa pospite seckanim pistaćima preko vrha.

Još jednom promućkajte dresing, a zatim ga prelijte preko salate. Koristite dve velike kašike da promešate salatu i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i laganu salatu sa brokolijem i feta sirom.

Pročitajte kako se pravi salata sa pilećom džigericom u obliku pečurke

BONUS VIDEO

Kako se pravi najbolja grčka salata Izvor: Kako se pravi najbolja grčka salata

StvarUkusa