Sastojci:

  • 350 g pilećih prsa 
  • 100 g heljdinog griza
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk
  • 2–3 kašike biljnog ulja
  • Par grančica sveže mirođije
  • 1 lovorov list
  • So po ukusu
  • 1,5 l vode

Za knedle od krompira:

  • 2 krompira
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • Par grančica mirođije
  • 1/4 kašičice soli
  • Prstohvat mlevenog crnog bibera

Priprema:

Domaća supa sa knedlama od krompira je jelo koje odmah budi osećaj topline i porodične atmosfere. Umesto tradicionalnih griz knedli napravite ove od krompira i prtvorite supu u potpuno drugačije jelo.

Savet:

Za još bogatiji ukus u knedle možete dodati malo narendanog sira ili muskatnog oraščića.

Oljuštite krompir, skuvajte ga u slanoj vodi i izgnječite dok je još topao. Ostavite da se prohladi. U izgnječeni krompir dodajte jaje, brašno, seckanu mirođiju, so i biber. Umesite mekano testo i oblikujte male knedle. 

U šerpu sipajte 1,5 l vode, dodajte pileći file, lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta, skidajući penu po potrebi. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk i šargarepu. Luk propržite na ulju dok ne postane staklast, a zatim dodajte i šargarepu. Pržite još par minuta. Dodajte proprženo povrće i heljdin griz u supu. Kuvajte sve zajedno još 10 minuta. Dodajte pripremljene knedle od krompira i kuvajte ih u supi oko 5–7 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Na kraju dodajte seckan svežu mirođiju i po potrebi dosolite.

Bonus video

Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa