Sastojci:
Za leblebije:
- 2–3 kašike ulja
- 1 konzerva leblebija
- 1 kašika slatke paprike (po želji)
- 1 kašika karija (opciono)
- Začini po ukusu (npr. kim, beli luk u prahu, dimljena paprika)
Za salatu:
- nekoliko čeri paradajza
- ½ krastavca
- 1 paprika
- ½ veze peršuna
- 1 šaka sveže mente (po želji)
Za dresing:
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od ½ limuna
- so i biber po ukusu
- 1 kašičica meda ili agavinog sirupa
Priprema:
Brza, jeftina i osvežavajuća salata koja može da posluži kao lagani ručak, prilog ili čak večera. Hrskave leblebije sa začinima daju dubinu i teksturu, dok sveže povrće i limunov sok osvežavaju svaki zalogaj. Idealna za tople dane, dane bez mesa – ili kad jednostavno želite nešto drugačije.
Zagrejte ulje u tiganju i propržite oceđene leblebije 3–5 minuta. Dodajte papriku, kari i začine po želji, pa pržite još 5–7 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave. Dok se leblebije prže, iseckajte povrće: paradajz, krastavac, papriku, peršun i mentu. U velikoj činiji pomešajte sve povrće. Dodajte leblebije, zatim umutitite dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, meda, soli i bibera – pa sve dobro sjedinite.
Poslužite odmah dok su leblebije još tople – ili ostavite da se ohladi za osvežavajući obrok.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije