Sastojci:

Za leblebije:

  • 2–3 kašike ulja
  • 1 konzerva leblebija 
  • 1 kašika slatke paprike (po želji)
  • 1 kašika karija (opciono)
  • Začini po ukusu (npr. kim, beli luk u prahu, dimljena paprika)

Za salatu:

  • nekoliko čeri paradajza
  • ½ krastavca
  • 1 paprika
  • ½ veze peršuna
  • 1 šaka sveže mente (po želji)

Za dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • sok od ½ limuna
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica meda ili agavinog sirupa

Priprema:

Brza, jeftina i osvežavajuća salata koja može da posluži kao lagani ručak, prilog ili čak večera. Hrskave leblebije sa začinima daju dubinu i teksturu, dok sveže povrće i limunov sok osvežavaju svaki zalogaj. Idealna za tople dane, dane bez mesa – ili kad jednostavno želite nešto drugačije.

Savet:

Dodajte fetu, avokado ili masline za dodatnu kremastost i bogatstvo. Umesto leblebija možete koristiti pečeni pasulj ili mladi grašak. A ako imate višak povrća – slobodno ubacite i to. Prilagođava se lako i brzo nestaje sa stola!

Zagrejte ulje u tiganju i propržite oceđene leblebije 3–5 minuta. Dodajte papriku, kari i začine po želji, pa pržite još 5–7 minuta dok ne postanu zlatne i hrskave. Dok se leblebije prže, iseckajte povrće: paradajz, krastavac, papriku, peršun i mentu. U velikoj činiji pomešajte sve povrće. Dodajte leblebije, zatim umutitite dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, meda, soli i bibera – pa sve dobro sjedinite.

Poslužite odmah dok su leblebije još tople – ili ostavite da se ohladi za osvežavajući obrok.

Bonus video

Cezar salata sa makaronama  Izvor: Cezar salata sa makaronama