Sastojci:

Za smesu za kuglice:

  • 250 g kuvane leblebije ili konzervirane, oceđene
  • 1 mali crni luk, sitno iseckan
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike brašna 
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica paprike u prahu
  • So i biber po ukusu
  • Sveži peršun, sitno iseckan 

Za punjenje:

  • 100 g krem sira 
  • 1 kašika vlašca, sitno iseckanog
  • 1 kašika peršuna, sitno iseckanog
  • 1 prstohvat belog luka u prahu
  • Malo soli

Za paniranje:

  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike mleka
  • 4 kašike prezli

Priprema:

Ako volite da grickate nešto toplo, hrskavo i punog ukusa, ove kuglice od leblebija sa krem sirom su pravi zalogajčići za uživanje bez griže savesti.

Savet:

Nemojte prepuniti kuglice filom kako ne bi pucale tokom prženja – dovoljno je pola kašičice po kuglici.

Stavite oceđene leblebije u seckalicu i usitnite dok ne dobijete lepljivu masu (ne mora da bude skroz glatka). Dodajte sitno iseckan crni i beli luk, limunov sok, brašno, kim, papriku, so, biber i peršun. Pomešajte ili kratko pulsirajte dok se sve ne sjedini. Stavite smesu u frižider na 15–20 minuta da se stegne.

U drugoj činiji pomešajte krem sir sa vlašcem, peršunom, belim lukom u prahu i malo soli. Uzimajte po malo smese od leblebija, oblikujte kuglicu, pritisnite prstom u sredinu i stavite malo fila. Zatvorite kuglicu tako da fil ostane unutra.

Uvaljajte kuglice prvo u brašno, zatim u mleko, pa u prezle. Zagrejte malo ulja u tiganju i pržite kuglice dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana.

Bonus video

Kroketi od krompira Izvor:  Kroketi od krompira