Omiljeni alkohol većine Srba je pivo, a sada ga možete koristiti i u čorbi. Neverovatno kremasta čorba od piva i sira je odlična za večeru, ali i ručak. Umesto u tanjiru, izdubite lepinju, sipajte čorbu i tako je služite. Takođe, možete da je dekorišete hrskavom slaninom. Ovakvu čorbu sigurno do sada niste probali, a verujemo da će vam se dopasti.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 3 velike šargarepe
- 2 stabljike celera
- 6 kašika slanog putera
- 1/2 šolje brašna
- 480 ml piva
- 2 šolje pilećeg bujona
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 230 g čedar žutog sira
- 2,5 šolje tvrdog sira po želji
- 2 kašičice vorčester sosa
- 1 kašičica senfa u prahu
- so, biber, začinska paprika, beli luk u prahu
Priprema:
Iseckajte luk, celer i šargarepu. Stavite u veću šerpu i prodinstajte dok povrće ne omekša. Pospite brašno, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Sipajte pivo, bujon, pavlaku i lagano kuvajte. Povremeno promešajte i ostavite tako oko 5 minuta. Dodajte sireve, jedan izrendajte, a drugi iseckajte, pa sipajte vorčester sos, mleveni senf i začine. Mešajte dok se sir potpuno ne ohladi. Ukrasite proprežnom slaninom i vlašcem, ako želite.
Dodatni savet: Supu čuvajte hermetički zatvorenu u frižideru do 3 dana. Malo će se zgusnuti. Podgrevajte u šerpi i dodajte malo pilećeg bujona.