Ukoliko još niste probali, evo recepta.
Potrebno je:
5 kg belog grožđa
3,5 kilograma šećera
4 litra vode
2 konzervansa
Priprema:
Grožđe očistiti od peteljki i dobro isprati. Tegle takođe oprati, pa napuniti grožđem. U dubljoj šerpi sjediniti vodu i šećer, pa skuvati dok se šećer ne otopi, a voda ne proključa.
U kuvani sirup umešati konzervans i ostaviti da se ohladi. Sirupom zaliti grožđe, pa tegle zatvoriti celofanom.
Dno veće šerpe prekriti kuhinjskim krpama, poređati ispunjene tegle i odgore prekriti krpama. Do polovine šerpe sipati vodu i kuvati na umerenoj tempreraturi dok se celofan ne podigne. Kad se celofan podigne, tegle izvaditi iz šerpe, utopliti ih i ostaviti da se ohlade. Kompot se može praviti i od crnog grožđa ili mešavine crnog i belog grožđa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem